Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Ahol a part szakad címmel dr. Vojnik Mária, a DK egészségügyi szakpolitikusa tartott sajtótájékoztatót Nyíregyházán. Miközben a stadionok épülnek, az egészségügy tönkremegy – mondta Vojnik Mária.

A szakpolitikus, aki 2003 és 2006 között az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára volt, egy 2015-ben készült OECD jelentésére alapozva elmondta, hogy nálunk a legrosszabb a helyzet Európában. Miközben az uniós átlag javuló tendenciát mutat mind az életkort illetően, mind az egészségben eltöltött évek számában, addig hazánkban ezek a mutatók – noha némi javulást mutatnak – a hatvan év felettiek életkilátásai rohamosan romlanak, és súlyos elmaradást mutatnak az uniós átlaghoz képest.  A volt államtitkár véleménye szerint ennek az az oka, hogy a jelenlegi egészségügyi politika nem ismerte fel annak fontosságát, hogy az egészségügyre elköltött forintok fokozottan pozitív hatást gyakorolnak az ország gazdaságára.

Vojnik Mária statisztikai adatokkal támasztotta alá, hogy folyamatos az egészségügyből az elvonás. Míg az egészségügy GDP arányos finanszírozása 2006-ban hat százalék volt, addig ez az összeg 2015-re 4,7 százalékra mérséklődött. Hozzátette: ez a szint picivel alacsonyabb, mint a 2008-as gazdasági válság idején volt.

Az egyébként aneszteziológia intenzív terápiából szakvizsgával rendelkező politikus a Szent Imre-kórházban történtekre reflektálva – ahol a közelmúltban az osztályvezetővel együtt hat aneszteziológus távozott – elmondta:  ma Magyarországon 17 ezer orvos praktizál, ebből 11 ezer 500-an dolgoznak kórházakban. Az elmúlt tíz évben megközelítőleg 11 ezer 500 orvos ment el Magyarországról. Az orvosok migrációjánál ugyanakkor megfigyelhető egy új irány: nevezetten, míg eddig elsősorban  a nyugati, gazdag államokba mentek, addig 2015-ben 26 magyar orvos már  Romániában vállalt munkát. A szakpolitikus szerint viszont sokkal súlyosabb problémákat okozhat a Magyarországon maradó orvosok átlagos életkorának alakulása, mivel a 17 ezer orvos közel 40 százaléka 60 éves, vagy azt megközelítő korú. A háziorvosok esetében ötven százalék körüli az átlag, de a legnagyobb gond a gyermekorvosoknál van. Csaknem kétharmaduk 60 esztendős, de nem ritka a 70 év körüli orvos sem.

Dr. Vojnik a sajtótájékoztatón elmondta még, hogy miközben a jelenleg regnáló kormány 60 milliárd forintot fordított a kórházak adósságának rendezésére, december 8-i adat alapján, újabb 45 milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények.

Nyíregyházát illetően a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa nehezményezte, hogy egy 2009-ben aláírt támogatási szerződésnek köszönhetően, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye csaknem 13 milliárd forintos támogatásban részesült az úgynevezett pólus-kórház fejlesztésre. Az akkori tervek szerint, ennek a kórháznak 2011 novemberére működnie kellett volna, de a tulajdonosváltások és a tervezési szakasz vitái miatt, gyakorlatilag a mai napig csak részlegesen funkcionál az új intézmény.

Hunyadi János, a Demokratikus Koalíció nyíregyházi választókerületi elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy véleménye szerint sürgős beavatkozásra van szükség, mivel álláspontja szerint katasztrofális helyzet alakulhat ki.

Móricz Csaba

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22