Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

ÁSZ: a javulás ellenére is maradtak hiányosságok az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlóknál

Budapest, 2015. december 29., kedd (MTI) – Szabályozottabbá vált ugyan az állami vagyon feletti tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek ellenőrzési rendszerének kialakítása, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azonban azt is megállípotta, hogy a vizsgált szervezetek az ellenőrzésekkel együtt sem látták el teljes körűen feladataikat – közölte az ellenőrző szervezet az MTI-vel.

asz

Az ÁSZ évente ellenőrzi az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységeket, ezúttal a 2014-es tevékenységet vizsgálta. Az ellenőrzés megállapításai alapján javaslatokat is megfogalmazott, amelyekre – a törvényi előírás szerint – a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
A megállapítások között szerepel, hogy nem felelt meg teljes körűen a jogszabályoknak az állami tulajdonú ingatlanok vagyonkezelésbe adása a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél (GYEMSZI), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél (MNV) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA) . A vagyonkezelésbe adott ingatlanok bruttó értékét és elszámolt értékcsökkenését, értékvesztését vagyonkezelésbe adáskor a GYEMSZI-nél, az MNV-nél és az NFA-nál a könyvekből nem vezették ki. A GYEMSZI-nél a vagyonkezelési szerződések a jogszabályokban előírt tartalmi követelményeknek nem feleltek meg.
Az NFA nem biztosította a földrészletek naprakész nyilvántartását, az államháztartáson kívüli szervezetek részére vagyonkezelésbe adott földrészleteket pedig nem teljes körűen mutatta ki.
Az állami tulajdonú ingatlanok hasznosításba adása a GYEMSZI-nél és az NFA-nál nem teljes körűen felelt meg, az MNV-nél nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az egyes állami ingatlanok ingyenes tulajdonba adása a GYEMSZI-nél, az MNV-nél és az NFA-nál – összességében – a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásainak megfelelően történt.
Az ÁSZ ellenőrzése feltárta, hogy a vagyonátadások során a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az MFB és az MNV a gazdasági eseményeket a számviteli törvény előírásaihoz képest késedelmesen rögzítette nyilvántartásaiban. A MÁV Zrt.-ben lévő állami tulajdonú részesedés átadása során – az MNV téves adatszolgáltatása miatt – az átvevő NFM-nél a részesedés 2014. év végi mérlegértéke nem a valós állapotot tükrözte.

MTI

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22