A javulás ellenére

ÁSZ: a javulás ellenére is maradtak hiányosságok az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlóknál

Budapest, 2015. december 29., kedd (MTI) – Szabályozottabbá vált ugyan az állami vagyon feletti tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek ellenőrzési rendszerének kialakítása, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azonban azt is megállípotta, hogy a vizsgált szervezetek az ellenőrzésekkel együtt sem látták el teljes körűen feladataikat – közölte az ellenőrző szervezet az MTI-vel.

asz

Az ÁSZ évente ellenőrzi az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységeket, ezúttal a 2014-es tevékenységet vizsgálta. Az ellenőrzés megállapításai alapján javaslatokat is megfogalmazott, amelyekre – a törvényi előírás szerint – a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
A megállapítások között szerepel, hogy nem felelt meg teljes körűen a jogszabályoknak az állami tulajdonú ingatlanok vagyonkezelésbe adása a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél (GYEMSZI), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél (MNV) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA) . A vagyonkezelésbe adott ingatlanok bruttó értékét és elszámolt értékcsökkenését, értékvesztését vagyonkezelésbe adáskor a GYEMSZI-nél, az MNV-nél és az NFA-nál a könyvekből nem vezették ki. A GYEMSZI-nél a vagyonkezelési szerződések a jogszabályokban előírt tartalmi követelményeknek nem feleltek meg.
Az NFA nem biztosította a földrészletek naprakész nyilvántartását, az államháztartáson kívüli szervezetek részére vagyonkezelésbe adott földrészleteket pedig nem teljes körűen mutatta ki.
Az állami tulajdonú ingatlanok hasznosításba adása a GYEMSZI-nél és az NFA-nál nem teljes körűen felelt meg, az MNV-nél nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az egyes állami ingatlanok ingyenes tulajdonba adása a GYEMSZI-nél, az MNV-nél és az NFA-nál – összességében – a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásainak megfelelően történt.
Az ÁSZ ellenőrzése feltárta, hogy a vagyonátadások során a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az MFB és az MNV a gazdasági eseményeket a számviteli törvény előírásaihoz képest késedelmesen rögzítette nyilvántartásaiban. A MÁV Zrt.-ben lévő állami tulajdonú részesedés átadása során – az MNV téves adatszolgáltatása miatt – az átvevő NFM-nél a részesedés 2014. év végi mérlegértéke nem a valós állapotot tükrözte.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök