Molotov koktél

Molotov koktéllal üzentek „kellemes karácsonyt” a cigány családnak. Szenteste gyújtották fel cigány család házát Gyöngyöspatán, akik a nem romák lakta településrészre akartak beköltözni. A helyiek szerint az elmúlt években ez a hatodik hasonló eset, de sosem derült fény a tettesek kilétére. – írja a  Roma Sajtóközpont.

gyongyospata-tabla-qpr2

Míg mások az ajándékbontással és bejglimajszolással töltötték idejüket, addig egy gyöngyöspatai roma család szentestéje rémálommá vált: néhány hete megvásárolt házukat ismeretlenek valószínűleg Molotov koktéllal felgyújtották.
A neve elhallgatását kérő család a felújításra váró parasztházat a heves megyei település központi részén vásárolta meg, ami valakinek szúrhatta a szemét, mert a kapura néhány nap után ismeretlenek „Meghalsz!!!” feliratot festettek. Bár a mocskolódást eltüntették, a kedélyek nem csillapodtak, mert egy héttel később, éppen szenteste, a rendőrség értesítette a családfőt, hogy ég a házuk. A család még nem költözött be az ingatlanba, a bútorokat azonban már bepakolták.
Mire a szomszédos faluban karácsonyozó család tagjai kiértek a helyszínre, a tűzoltók már el is oltották a tüzet. Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő az RSK-nak elmondta: a december 24-i tűzeset során az egyik szoba és a tetőszerkezet égett meg, melyet a gyöngyösi tűzoltók fél óra alatt eloltottak. Felmerült az idegenkezűség gyanúja, ezért vizsgálat indult, melynek végéről tájékoztatást adnak majd ki.
A családfő teljesen tanácstalan, mert nincs miből helyreállítani a házukat, és biztosítást sem kötöttek még az ingatlanra. Elmondása szerint sem neki, sem a családja többi tagjának nincs haragosa. „Normális munkásemberek vagyunk” – mondta a háromgyerekes édesapa, aki jelenleg közmunkásként dolgozik.
A férfi arról tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot, hogy a polgármester ma segítséget ajánlott fel számukra.
A helyiek szerint az elmúlt kilenc évben ez már a hatodik olyan eset volt, amikor a telepről kiköltözni akaró roma családok által megvásárolt lakást gyújtottak fel. Egyetlen esetben sem lettek meg a tettesek.
Az esetről az RSK-t értesítő Szőcsi Lajos, a heves megyei roma önkormányzat elnökhelyettese elmondta: nem érti, hogy a rendőrség a kapura felfestett „Meghalsz!!!” felirat kapcsán miért csak szabálysértési eljárást kezdeményezett, miközben az a jogász szakértő szerint életveszélyes fenyegetés bűntetteként kellett volna kezelni. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre nem válaszolt az írásban feltett kérdéseinkre.

Roma Sajtóközpont

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök