Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Több mint 170 állatcsemete született 2015-ben a Nyíregyházi Állatparkban, amely a búcsúzó évben kategóriájában az Európa legjobb állatkertje címet is megkapta – közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.

Gajdos László elmondta, hogy összesen 173 kis állat látta meg a napvilágot a nyírségi állatkertben, ahol a híres Sóstói-erdő 35 hektáros területén a világ szinte minden tájáról több mint ötezer állat él.
A sztár állatcsemete az afrikai elefántborjú volt, amelynek a látogatók a Kito nevet adták, amely szuahéli nyelven “féltett gyermeket, drága kincset” jelent.
Az állatkert vízilótavában utódot hozott a világra a törpevíziló mama is: a kicsi már a második vízilóborjú, amely a rendkívül veszélyeztetett fajból Nyíregyházán született.
Az igazgató hozzátette: a természetben nincsenek könnyű helyzetben a fókapopulációk sem, és ezért volt nagy öröm, amikor az Északi-tengeri borjúfókacsalád 2015-ben is szaporodott az állatparkban. A kis fókának, Bonifácnak szintén a látogatók adtak nevet.
Szapora volt a már 15 tagúra nőtt rénszarvascsalád is Nyíregyházán, egy hét alatt négy borjú született az agancsosoknál.
A világ legnagyobb macskáinak tartott szibériai tigriseknél is “kopogtatott a gólya”: két kölyök született. Katja és Vladim egy hónapos korukban négy kilogrammosak voltak, és jó pár év kell még ahhoz, hogy elérjék az ivarérett 300 kilós testsúlyt.
Gajdos László megemlítette, hogy a borjúfóka és egy tevecsikó is a látogatók szeme láttára született a parkban. A csíkos farkú katták és a sárgaszakállas makik utódait pedig testközelből figyelhették a látogatók, hiszen a makik erdejébe bárki beléphetett és sétálhatott köztük a tavaszi-nyári időszakban.
Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a Nyíregyházi Állatpark Anthony Sheridan független állatkerti szakértő alapítványának minősítése szerint a 250 ezer és 500 ezer közötti látogatói kategóriában két dán intézménnyel holtversenyben megkapta az Európa legjobb állatkertje címet. A szabolcsi megyeszékhely állatkertjében 2015-ben – hasonlóan az egy évvel korábbihoz – több mint 430 ezer lett a látogatók száma.
Gajdos László kiemelte: a nyíregyházi a leglátogatottabb vidéki állatkert Magyarországon és a város lakosságszámához viszonyítva a leghatékonyabban működő is. Működéséhez nem használ fenntartói támogatást, bevételeiből tartja fenn magát, így mint gazdasági vállalkozás is az egyik legeredményesebb az ország állatkertjei között.

Nézegessen állatokat!

Nagy felbontású fotógaléria a díjnyertes Nyíregyházi Állatpark lakóiról.

Fotó: Móricz Csaba

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22