Mobil banki fenyegetés

Kaspersky: mobil banki fenyegetések a legrosszindulatúbb pénzügyi programok között
Első alkalommal kerültek a mobil pénzügyi fenyegetések a Top 10 pénzlopásra tervezett rosszindulatú program közé – derül ki a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat MTI-hez eljuttatott elemzéséből.

egyre_nagyobb_veszelyben_a_mobillal_bankolok_screenshot_20151229161048_1_nfh

A mobil banki trójai vírusok két családja, a Marcher és a Faketoken, kapott helyet a listán. A Marcher családba tartozó programok fizetési információkat lopnak el androidos eszközökről: a készülék megfertőzése után két alkalmazást figyelnek. Ha a felhasználó elindítja a banki alkalmazást vagy a Google Play-t, a Marcher megjelenít egy hamis ablakot, amely bankkártya információkat kér, amelyek aztán közvetlenül a csalóknál landolnak.
A Faketoken képviselői a felhasználót manipulálják, hogy telepítsen egy alkalmazást az okostelefonjára, azonban valójában egy trójai vírus, amely elfogja az egyszeri megerősítő kódot.
A jelenlegi tendenciák alapján a Kaspersky Lab arra számít, hogy 2016-ban a mobil banki vírusok száma még nagyobb ütemben növekszik majd.
A “hagyományos” pénzügyi kiberbűnözés is terjedt, az orosz vállalat 2,8 százalékkal több, csaknem 2 millió olyan próbálkozást blokkolt, amelyek online bankolás során pénzt lopó vírusokat akartak elindítani.
Az elemzés szerint továbbá jelentősen, 48,3 százalékkal 180 ezerre emelkedett a ransomware (pénzzsaroló) rosszindulatú számítógépes program áldozatainak száma 2014 óta.
A Kaspersky Lab statisztikái szerint az online támadások 80 százalékának 10 országban volt a kiindulópontja. Az első három ország – ahol az online erőforrásokat vírusokkal fertőzték meg – nem változott az előző évhez képest: az incidensek 24,2 százaléka az Egyesült Államokból, 13 százaléka Németországból és 10,7 százaléka Hollandiából indult.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök