Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Időjárási helyzet Európában

Karácsony óta teljesen átalakult Európa keleti felének időjárása. Egy nagyméretű, masszív anticiklon alakult ki, amelynek területén északkeletire fordult az áramlás, és ezzel szibériai légtömeg áramlott a kontinens fölé. A fagyos levegő északon a Skandináv-hegységig, illetve a német-lengyel határvidékig, a Balkánon pedig a Dinári-hegységig tört előre. Skandináviában a nyugati parton húzódó hegyláncolat éghajlatválasztó funkciója most szokatlanul erős: miközben Norvégia partvidékén a főnhatású délkeleti szél néhol 14, 16 fokig emelte a hőmérsékletet, a svéd területeken napközben is fagypont körül alakult a csúcsérték tegnap.

970x693_night

A kontinentális, hideg levegő Törökországot is elárasztotta, amely a Fekete-tenger felett nedvességgel telítődött, és többfelé 10-30 cm-es hóval fedte be az ország északi tartományait. Nyugat-Európában ugyanakkor továbbra is az atlanti hatás érvényesül: az Izland környékén örvénylő erős ciklon hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere és csapadékzónája az Egyesült Királyságban tovább súlyosbítja a kialakult árvízhelyzetet, de Franciaországban is sokfelé megnyíltak az égi csatornák. A csapadékos idő ellenére továbbra is átlag feletti a hőmérséklet, hiszen a Brit-szigeteken kevéssel meghaladja a 10 fokot, a Pireneusok környékén a 20 fokot is megközelíti. A nyugat-európai nedves levegő első hulláma az új év első óráiban Magyarországot is eléri, többfelé hószállingózással, néhol gyenge havazással.

Várható időjárás péntek estig

A kezdeti derült időt követően késő estétől nyugat felől megnövekszik, hajnaltól fokozatosan meg is vastagszik a felhőzet, azonban reggelig a Dunától keletre jellemzően gyengén felhős marad az ég. Napközben az összefüggő felhőzóna tovább mozog kelet felé: a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagyobb részén még több órára kisüt a nap, a Nyugat-Dunántúlon pedig a déli óráktól kezd szakadozni a felhőzet. Hajnaltól előbb az Észak-Dunántúlon, napközben a keleti megyéket leszámítva már több helyen várható hószállingózás, átmeneti gyenge havazás. Vékony hóréteg elsősorban a Balatontól északra, északkeletre alakulhat ki. Csütörtökön még a Kisalföldön megélénkül a délkeleti szél, pénteken már országszerte gyenge vagy mérsékelt légmozgásra számíthatunk.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon általában -4, -10 fok között, az ország keleti felében -10 fok körül valószínű, de egyes fagyzugos helyeken -15 fokig hűlhet le a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a legtöbb helyen -3, +1 fok között várható.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22