Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Nyíregyházán 2015-ben is nőtt a lakosság száma

Nyíregyházán tovább nőtt a lakosság száma 2015-ben is – közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely címzetes főjegyzője a temetői főkönyv hagyományos évzárása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön.

160901_g
Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző – Nyíregyháza Fotó: Retro rádió

Szemán Sándor elmondta, hogy a város lakossága 1990-től, ha évente néhány tízzel, százzal is, de folyamatosan nő, és várhatóan hamarosan átlépik a 120 ezret.
Hozzátette: büszkék a növekedési trendre, hiszen az ország 23 megyei jogú városa között csak néhány dicsekedhet azzal, hogy nem csökkent a lakosság száma az elmúlt két és fél évtizedben.
Ulrich Attila (Fidesz-KDNP) alpolgármester arról beszélt, hogy Nyíregyháza demográfiai adatai jobbak az országos átlagnál, a nyírségi nagyvárosban például háromtizeddel jobb a mutató a születéseket tekintve. Az idén 946 gyermek született a városban élő családoknál, pároknál, szemben az egy évvel korábbi 909-cel.
Az önkormányzati vezető megjegyezte, hogy Nyíregyházán működik a térség egyik legnagyobb kórháza, ott 3562 gyermek született a környékről, a 2014-es 3529-cel szemben.
Ulrich Attila úgy vélekedett, a növekvő születési mutatókban szerepet játszik, “hogy a város 2010-ben egy normalizálódó pályára áll, gazdasága stabillá, vonóvá vált, és emellett a helyi önkormányzat által megerősített szociális rendszer, illetve a kidolgozott ifjúsági támogatási koncepció végrehajtása is ösztönzi a fiatalok gyermekvállalását”.
Hozzáfűzte, hogy a kormány új családi támogatási rendszerétől a születésszám további emelkedését várják, és remélhetőleg a nyírségi nagyvároshoz hasonlóan országosan is “megáll majd a lakosság fogyása”.
Szemán Sándor főjegyző azt is közölte, hogy Nyíregyházán 2015-ben 535 pár kötött házasságot, hússzal több, mint egy évvel korábban. Az igent kimondók közül 600 volt nyíregyházi lakos.
Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat Igazgatója elmondta, Nyíregyháza tíz temetőjében 1258 ember földi maradványait helyezték végső nyugalomra 2015-ben, míg egy évvel korábban 1131 temetés volt. Az elhunytak között 1172 volt nyíregyházi lakos.
A születés és a halálozás számának összehasonlítása alapján Nyíregyháza – amely az ország hetedik legnagyobb városa – a növekvő lakosságszámát a településre beköltözőknek köszönhette 2015-ben is.

MTI

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22