Bontják

Még 2015 októberében  szerződést bontott a több mint hétszáz budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel a fővárosi önkormányzat.

A rendkívüli felmondás értelmében a Simicska cégbirodalomhoz tartózó cégnek 60 napja marad arra, hogy elbontsa a 621 db hirdetőoszlopot- ez a határidő 2015. december 31. volt.

Budapest, 2016. január 2. Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetõoszlopait a fõvárosi közútkezelõ megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A fővárossal    még 2006-ban a Fidesz segédletével írták alá a szerződést a Mahir Cityposterrel 621 hagyományos hirdetőoszlop, valamint 140 darab „le- és elfedő rendszerű hirdetőoszlop” felállításáról, illetve 25 éven keresztül való üzemeltetéséről.

Az Index  októberben arról írt, hogy nem feltétlenül Orbán Viktor és Simicska Lajos ellentéte miatt bontanak szerződést a Mahir Cityposterrel Budapesten, hanem azért mert a nyári ellenőrzéseken nem volt minden rendben a Mahir egyes szolgáltatásaival.

Ezen az ellenőrzésen kiderült, hogy a reklámcég az előírt légszennyezésmérő oszlopait nem oda telepítette, ahova kellett. Az oszlopok ráadásul nem is mérték a közvetlen környezetük egészségre káros anyagainak szintjét, hanem egyszerűen a Földművelési Minisztérium mérőhálózatának levegőminőségi adatai alapján egy ötfokú skálán jelezték, hogy jó, vagy szennyezett-e a levegő.

Simicskáék szerint egyszerű lopás történik és ennek megfelelően a jogi lépések és rendőrségi eljárások is elkezdődtek. A felmondásnak nincs joghatálya, hiába mondja azt az önkormányzat, hogy december 31-ig el kell bontani az oszlopokat, ezt nem teheti meg. Az oszlopok ráadásul a Mahiré, az ő tulajdonuk, nem másé, így kaptak jogot – és nem kötelezettséget –, hogy ezeket a főváros felhasználja. Meglátásunk szerint „mondvacsinált okokkal” mondták fel a 25 éves szerződést annak tízedik évében. A főváros pedig sajnálatos módon jogellenesen látott neki az oszlopok elbontásának. – mondta Magyar György, a Mahir jogi képviselője.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök