Megújult

 Januártól újra látogatható az augusztusban bezárt mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ.

A Szigetköz legnagyobb közművelődési intézménye 614 millió forint uniós támogatás segítségével multifunkciós közösségi térré alakult. Csiszár Péter intézményvezető  felidézte, hogy a Flesch Károly Kulturális Központ 1984-ben épült, de az eltelt több mint 30 évben nem esett át jelentősebb felújításon.

flesch-karoly-kulturalis-k
A mintegy fél év alatt megvalósított uniós projekttel többfunkciós központtá vált a szigetközi közművelődési intézmény. Egy olyan komplexum jött létre, ahol minden együtt van: például fesztiváliroda, művelődési központ, kistérségi centrum és alapfokú művészeti iskola – hangsúlyozta Csiszár Péter.
A 614 millió forintos beruházással több mint 50 helyiséget újítottak fel, illetve 80 millió forint jutott eszközfejlesztésre. Kicserélték a csatorna- és az elektromos hálózatot, korszerűsítették a fűtésrendszert, napelemeket szereltek fel, akadálymentesítést végeztek, cseréltek burkolatot és álmennyezet, illetve új öltözőket és vizesblokkokat is kialakítottak – sorolta az ügyvezető igazgató.
Az átépítés leglátványosabb része Csiszár Péter szerint a színházterem felújítása. Ide teljesen új, korszerű fény-, hang- és színpadtechnika került, és hangmentesen záró ajtókat szereltek fel. Így a térség legnagyobb, klimatizált koncert- és színházterme jött létre – hangsúlyozta.
Megjegyezte, hogy a felújítással várhatóan megduplázódnak a feladataik. Eddig úgy 35-40 ezer embernek igyekeztek szórakozási lehetőséget nyújtani, de a korszerűsítéssel átlépik a kistérségi szerepkört, és így 70-80 ezerre is nőhet közönségük száma. Januártól ezért is indítanak két újabb felnőtt bérletes sorozatot – mondta az ügyvezető.
A jövőbeni tervekről szólva elmondta, hogy szeretnék felújítani a homlokzatot, amire most nem találtak pénzügyi forrást. Emellett megújítják – saját és önkormányzati pénzből – a kulturális központ előtti zöld területet. Mosonmagyaróvár ugyanis a Virágos Magyarországért verseny egyik győztese lett idén, és jövőre érkezik a városba a nemzetközi zsűri.
Az Agóra-projektből megújult multifunkciós közösségi tér január 2. után várja a nagyközönséget, a programok mellett az intézmény is megtekinthető – közölte Csiszár Péter.

Mosonmagyaróvár, 2016. január 2. A felújított Flesch Károly Kulturális Központ Mosonmagyaróváron az átadás napján, 2016. január 2-án. A Szigetköz legnagyobb, 1984-ben épült közmûvelõdési intézménye 614 millió forint uniós támogatás segítségével multifunkciós közösségi térré alakult. MTI Fotó: Krizsán Csaba
MTI Fotó: Krizsán Csaba
 MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Mint emlékezetes: szintén az Agóra- projekt keretében újult meg Nyíregyházán  a Váci Mihály Városi Művelődési Központot, ebben az esetben a felújítás költsége elérte a 1,7 milliárd forintot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök