Nem mindennapi szilveszter – 500+

Valamikor 2011 nyarán hobbifotós, vasútmániás barátok elhatározták:

az év utolsó napját vasúton töltik, s éjfélkor átrobognak az újesztendőbe. Az ötlet hamar valósággá vált. A szolgáltató kiválasztása nem okozott nagy fejtörést, hisz a MÁV Magyar Államvasutakon kívül más alternatíva nem lévén, megelégedtek az állami szolgáltató kínálatával. A mániás társaság idén immáron ötödik alkalommal tette meg az 500 (+) kilométeres utat.

4_9024

Tiszalök – Debrecen 629 km

Eredetileg ez a távolság 68 km, de egy kis trükkel, no meg jó tervezéssel és egy vonaljeggyel majd tízszeresére növelhető. Feltétele, hogy Budapest kivételével egy állomást csak egyszer szabad érintetni, és a kitűzött úti célt három nap alatt kell elérni. Ezzel az apró trükkel gyakorlatilag szinte korlátlan hosszú utazásokat lehet szervezni- mondja a huszonéves Richárd, aki a dolgos hétköznapokban  egy bicikli szerviz vezetője.

A 2011-es út állomásai:

Tiszalök – Tócóvölgy – Füzesabony –Budapest – Kiskunfélegyháza – Szentes – Szolnok – Debrecen.

Az első út során a társaságot az éjfél valahol Szajol környékén ért – a mozdonyvezető hatalmas kürt szóval, a kalauz a jegyeket látva egy „menjetek a fenébe” felkiáltással üdvözölte az újévet.

A 24 órás 500 kilométeres utat öt alkalommal teljesítette a 2007 óta szoros barátságban lévő csapat. Elmondásuk szerint nem sok ilyen elvetemült van rajtuk kívül, de a közösségi közlekedés szeretete mint közös pont, és a vasút tisztelete egy összetartó csapatot kovácsolt belőlük.

Tiszalök – Kisfástanya eredeti távolsága 8 km, túratávolsága 788 km, az alábbi állomások érintésével

Tócóvölgy – Debrecen elővárosi állomása, egykoron nagy reményeket fűztek hozzá, mint intermodális csomópont, mára napi néhány utas használja csupán- itt körülbelül 20-25 perc várakozási idő, majd a következő állomás Füzesabony innen tovább Budapest Keleti pályaudvarra- rendszerint Intercity vonattal. Budapesten találkozás ismerősökkel, ebéd, némi városnézés, metrózás a „vadnyugati” pályaudvarra.  Ebéd, ami minden évben rántott sajt a kedvenc talponállóban. A következő állomás Szeged, a napfény városa, ahol, ha a MÁV is úgy akarta pontosan sikerült elérni a fotósok által kedvelt kék-órát (A kék-óra vagy angolul twilight a  naplemente után kezdődik 15-20 perc múlva és kb. 20-30 percig tart). Fotózás, koccintás, városnézés az utókornak egy pár szelfi és csoportkép,  majd irány a következő úti cél Hódmezővásárhely közbeiktatásával az alföldi város Szentes. A Kurca-folyó által ketté szelt város minden évben tűzijátékkal, különleges élményekkel kápráztatja el a kis csapatot, majd irány Tiszatenyő. Innen egy megállónyira, az egykori tragédia helyszíne Szajol a következő állomás. A túrán résztvevők szerint Szolnoktól mintegy 10 km-re keletre fekvő városnak különleges hangulata van éjszaka- mintha a sikolyok megdermedt fagyos lehelete érintené meg a látogatókat. (1994. december 2-án kisiklott a Nyíregyháza- Nyugati pályaudvar között közlekedő gyorsvonat és 27-én a helyszínen szörnyethaltak)  A csapat innen görögszállási átszállás után Kisfástanya érintésével a kiindulási állomásra, Tiszalökre érkezett.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A csapat elmondás szerint valószínűleg a 2015-16-os túra volt az utolsó. Lassan, de szétszéled a társaság. Ami marad: az emlék és a rengeteg fotó, na meg az élmények

És, hogy mi fog hiányozni, ha valóban nem lesz hatodik út?

„A programok, a pénztárosok kétségbeesett arca. Többször előfordult, hogy beinvitáltak minket, segítsünk nekik összerakni a vonaljegyet, de a vége mindig mosollyal zárult.”

Persze, érthető volt az érthetetlenség, hiszen elég nehéz volt megértetni a megérthetetlent, hogy 8 kilométer utat miért 780 kilométerrel akar megoldani az utas- tetet hozzá Richárd

Az ötödik szilveszter alkalmával több, mint 50 állomást érintett a társaság, s a kiegészítő utakkal együtt mintegy 4000 kilométert vonatoztak fejenként.  Összességében, pozitív, jó tapasztalatokkal zárult ez a nem mindennapi kaland.

Móricz Csaba

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök