Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Négy nemzetközi újságíró-szervezet panaszt tett hétfőn az Európa Tanácsnál (ET) a lengyel közmédia átalakítása miatt, mondván, hogy az új szabályozás veszélybe sodorja a média függetlenségét.

Az Európai Uniótól független, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács tájékoztatása szerint a beadványt az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ), az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ) és a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) közösen jegyzi.

radiowa-jedynka-protestuje-przeciw-ustawie-medialn
A sajtószabadságot védelmező szervezetek arra figyelmeztettek a strasbourgi székhelyű tanácshoz benyújtott dokumentumban, hogy a törvénymódosítás a lengyel média függetlenségét veszélyezteti. Hangsúlyozták, az új szabályozásnak biztosítania kell a közmédia függetlenségét.
A négy újságíró-szervezet arra szólította fel a lengyel kormánypártot, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, az ugyanis jelentős mértékben megerősítené a közvetlen kormányzati ellenőrzést a közmédia felett, ami “teljes mértékben elfogadhatatlan egy valódi demokráciában”.
Ugyancsak hétfőn Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy a brüsszeli szervezet január 13-án “politikai vitát” tart a jogállamiság lengyelországi helyzetének kérdéséről, miután a varsói parlament néhány nappal ezelőtt megszavazta a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, amely széles körű tiltakozást váltott ki Lengyelországban és külföldön egyaránt.
A lengyel parlamenti alsóházban előző szerdán, a felsőházban pedig másnap megszavazott jogszabály azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig több részvénytársaság keretében működő média – a rádió és a tévé – vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.
Az októberi választások nyomán kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) a közmédia szerepének megerősítésével, a nézetek pluralizmusának biztosításával indokolja a reformot. A módosítás ellenzői szerint azonban a kormánypárt célja a közmédia feletti állami felügyelet megerősítése.
A törvénymódosítás hatályba lépése előtt még szükség van Andrzej Duda lengyel államfő jóváhagyására is.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22