Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

 

A szabad vizek jege a sportolási, szórakozási lehetőség mellett komoly veszélyeket is rejthet. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság óvatosságra inti a lakosságot.

A jég tulajdonságainak nem megfelelő ismerete és a felelőtlen emberi viselkedés miatt akár tragédia is bekövetkezhet. A hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság
Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Alaprendelkezésként TILOS a szabadvizek jegén tartózkodni
éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
kikötők és veszteglőhelyek területén,
folyókon és azok mellékágain.

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Legalább 8 centiméteres jégvastagság szükséges, de igazából a 12 centiméter vastagságú jég az, amely már akár egy csoport egyidejű jégen tartózkodására, illetve sportolásra is alkalmas lehet.
Aki jégen egy négyzetméternél nagyobb léket vág, azt egyméteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. A kordon megközelítése rendkívül balesetveszélyes!
A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat. A biztonságos téli kikapcsolódás érdekében fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsait:
A téli sportokat ne egyedül végezzék, hogy tudjanak egymásra figyelni, illetve segíteni, ha baj van!
Jégre lépés előtt vizsgálják meg annak minőségét! A legbiztonságosabb az átlátszó, homogén állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, amely az olvadás során rétegesre fagy, vagy kásásnak tűnik. A legkisebb teherbírású az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de belsejében jól látható légbuborékok képződtek.
Ha a jégen tartózkodása során gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön hasra, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni!
Beszakadás esetén az ember könnyen pánikba esik. Igyekezzen nyugodt maradni, kerülje a felesleges mozdulatokat!
Ne kezdjen felkészületlenül mások mentésébe, mert saját életét is veszélybe sodorhatja!
Ha baj történt, azonnal hívjon segítséget! A mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsák! Ha más eszköz nincs, egy erős faágat vagy akár ruhadarabot nyújtsanak a jégbe esett embernek! Ha többen vannak, a jégen láncban hasra fekve, egymás lábát fogva segíthetnek.
Partot érés után azonnal menjenek meleg helyre, vegyék le a vizes ruhát, testüket töröljék szárazra és fogyasszanak minél hamarabb forró italt!
Ha többen mennek a szabad víz jegére, baj esetére javasolt kötelet magukkal vinni.

A fenti szabályok és ajánlások az Önök biztonságát szolgálják. Kérjük, tartsák be azokat!

A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5000-50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22