A jégen tartózkodás szabályai és veszélyei

 

A szabad vizek jege a sportolási, szórakozási lehetőség mellett komoly veszélyeket is rejthet. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság óvatosságra inti a lakosságot.

A jég tulajdonságainak nem megfelelő ismerete és a felelőtlen emberi viselkedés miatt akár tragédia is bekövetkezhet. A hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság
Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Alaprendelkezésként TILOS a szabadvizek jegén tartózkodni
éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
kikötők és veszteglőhelyek területén,
folyókon és azok mellékágain.

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Legalább 8 centiméteres jégvastagság szükséges, de igazából a 12 centiméter vastagságú jég az, amely már akár egy csoport egyidejű jégen tartózkodására, illetve sportolásra is alkalmas lehet.
Aki jégen egy négyzetméternél nagyobb léket vág, azt egyméteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. A kordon megközelítése rendkívül balesetveszélyes!
A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat. A biztonságos téli kikapcsolódás érdekében fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsait:
A téli sportokat ne egyedül végezzék, hogy tudjanak egymásra figyelni, illetve segíteni, ha baj van!
Jégre lépés előtt vizsgálják meg annak minőségét! A legbiztonságosabb az átlátszó, homogén állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, amely az olvadás során rétegesre fagy, vagy kásásnak tűnik. A legkisebb teherbírású az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de belsejében jól látható légbuborékok képződtek.
Ha a jégen tartózkodása során gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön hasra, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni!
Beszakadás esetén az ember könnyen pánikba esik. Igyekezzen nyugodt maradni, kerülje a felesleges mozdulatokat!
Ne kezdjen felkészületlenül mások mentésébe, mert saját életét is veszélybe sodorhatja!
Ha baj történt, azonnal hívjon segítséget! A mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsák! Ha más eszköz nincs, egy erős faágat vagy akár ruhadarabot nyújtsanak a jégbe esett embernek! Ha többen vannak, a jégen láncban hasra fekve, egymás lábát fogva segíthetnek.
Partot érés után azonnal menjenek meleg helyre, vegyék le a vizes ruhát, testüket töröljék szárazra és fogyasszanak minél hamarabb forró italt!
Ha többen mennek a szabad víz jegére, baj esetére javasolt kötelet magukkal vinni.

A fenti szabályok és ajánlások az Önök biztonságát szolgálják. Kérjük, tartsák be azokat!

A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5000-50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök