Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Ting-ting és párja a hím Szecsuán 1.5 évvel ezelőtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett egy szlovák és egy ír állatkertből, és tegnap óta-mikor is leesett az első hó- igencsak élvezettel hempergőznek és futkároznak a kifutójukban.

Nem kell tartaniuk a hidegtől, hiszen bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig igen tömött aljszőrzet alkotja, amire szükségük is van, hiszen élőhelyükön, Ázsia hegyvidéki erdeiben, akár 4000 m tengerszint feletti magasságban is előfordulnak.

_DSC5236
A kis pandát ( Ailurus fulgens) vörös macskamedvének is nevezik, mivel medvére emlékeztető külsejük mellett jól másznak a fára is, ill. úgy nyalogatják tisztára magukat mint a macska.
A mellső végtagjukon hat ujjuk van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat.
Menüjükben gyümölcsök, rovarok és lárvák szerepelnek, de előszeretettel fogyasztják a kifutójában növő bambuszhajtások leveleit is.
Állományaik nagyon megritkultak és mára veszélyeztetett fajjá váltak. Jelenleg az elterjedési területükön található összes országban -azaz Bhutánban, Kínában, Indiában, Laoszban, Mianmarban és Nepálban is-védelmet élveznek. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség a “súlyosan veszélyeztetett” kategóriába sorolta őket.

Mint emlékezetes: öbb mint 170 állatcsemete született 2015-ben a Nyíregyházi Állatparkban, amely a búcsúzó évben kategóriájában az Európa legjobb állatkertje címet is megkapta.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22