Élvezi a havat Ting-ting

Ting-ting és párja a hím Szecsuán 1.5 évvel ezelőtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett egy szlovák és egy ír állatkertből, és tegnap óta-mikor is leesett az első hó- igencsak élvezettel hempergőznek és futkároznak a kifutójukban.

Nem kell tartaniuk a hidegtől, hiszen bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig igen tömött aljszőrzet alkotja, amire szükségük is van, hiszen élőhelyükön, Ázsia hegyvidéki erdeiben, akár 4000 m tengerszint feletti magasságban is előfordulnak.

_DSC5236
A kis pandát ( Ailurus fulgens) vörös macskamedvének is nevezik, mivel medvére emlékeztető külsejük mellett jól másznak a fára is, ill. úgy nyalogatják tisztára magukat mint a macska.
A mellső végtagjukon hat ujjuk van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat.
Menüjükben gyümölcsök, rovarok és lárvák szerepelnek, de előszeretettel fogyasztják a kifutójában növő bambuszhajtások leveleit is.
Állományaik nagyon megritkultak és mára veszélyeztetett fajjá váltak. Jelenleg az elterjedési területükön található összes országban -azaz Bhutánban, Kínában, Indiában, Laoszban, Mianmarban és Nepálban is-védelmet élveznek. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség a “súlyosan veszélyeztetett” kategóriába sorolta őket.

Mint emlékezetes: öbb mint 170 állatcsemete született 2015-ben a Nyíregyházi Állatparkban, amely a búcsúzó évben kategóriájában az Európa legjobb állatkertje címet is megkapta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök