Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Tizenegy emberrel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyben két férfi európai uniós pályázati támogatások elnyerése érdekében kért pénzt, a többi vádlott pedig fizetett azért, hogy az előbbiek a megfelelő embereket befolyásolhassák – közölte a fővárosi főügyész kedden

korrupció

Ibolya Tibor a vádiratot ismertetve közleményében azt írta: az elsőrendű vádlott 2012 januárjában szabadult egy korábbi szabadságvesztés büntetéséből. Ezután pályázati ügyintézőnek adta ki magát és pályázatírás, illetve pályázati ügyintézés címén csalt ki pénzt a sértettektől. Célja kizárólag az ügyfelek pénzének jogtalan megszerzése volt.
A vád szerint 2012 májusától a férfi együttműködött az ügy másodrendű vádlottjával, így együtt már nagyobb szervezettséggel és nagyobb összegekben jutottak csalárd módon pénzhez – írta Ibolya Tibor.

Hozzátette: továbbra is azt a látszatot keltették, hogy jelentős összegű európai uniós támogatásokhoz juttatják az ügyfeleket. Egyes esetekben arra is hivatkoztak, hogy magas szintű kapcsolatokkal rendelkeznek, akiket befolyásolni tudnak, így rajtuk keresztül érik majd el, hogy az adott ügyfél pályázata nyerje el a támogatást.
Előfordult olyan eset is, amikor egy ügyfelüknek azt mondták, illetékesek megvesztegetésével elintézik, hogy a büntetőügyben elrendelt lakhelyelhagyási tilalmát a hatóságok megszüntessék. Ebben az esetben az ügyfél szándéka hivatali vesztegetésre irányult – mutatott rá a főügyész.
A vádlottak által előadottak teljes egészében valótlanok voltak, az általuk megnevezettek vagy nem léteztek, vagy semmilyen tudomásuk nem volt arról, hogy rájuk hivatkoztak.
A Fővárosi Főügyészség a két férfit – más bűncselekmények mellett – befolyással üzérkedés minősített bűntettével vádolja.
Az ügy többi vádlottja olyan ember, aki – mivel nem tudott arról, hogy a két férfi valótlanul hivatkozik magas szintű kapcsolatokra – fizetett az első- és másodrendű vádlottnak a döntéshozók befolyásolásáért.

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22