Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Látványos parádé keretében érkeztek meg a napkeleti bölcsek, Gáspár, Menyhért és Boldizsár több spanyol nagyvárosba kedd este, és országszerte százezrek, főként családok vonultak az utcára, hogy részt vegyenek a Cabalgata elnevezésű felvonulásokon.

A városokban gyerekek lepték el az utcákat, az esemény ugyanis leginkább nekik szól. Spanyolországban a hagyomány szerint a Vízkereszt előestéjén érkező három királyok, akik ajándékot vittek a szenteste világra jött kis Jézusnak, most a gyerekeket jutalmazzák.

cabalgatareyes
A bölcsek a felvonulás után, az éj leple alatt, amíg a kicsik alszanak, végigjárják a házakat, hogy január 6-án reggel ajándékok várják a gyerekeket. Aki nem viselkedett jól szenet, pontosabban szén formájú cukrot kap.
A királyok érkezése óriási fieszta mindenhol, de az egyik leglátványosabb rendezvény Madridban zajlott, ahol a belvárost átszelő sugárutat 3,5 kilométer hosszan lezárták. A menet útját kordonok szegélyezték, ezek mögött pedig rengetegen várták a számtalan érdekességet és látványosságot.
Az idei felvonulást motoros rendőrök vezették fel, őket díszegyenruhás lovas katonák követték. Ebben az évben 33 csillogó-villogó, különböző módon feldíszített járműből állt a menet, a nyitott tetejű kocsik közül kimagaslott az a három, amelyről a királyok integettek az összegyűlt tömegnek.
A kocsik között zenészek, táncosok, jelmezes felvonulók haladtak. A tűzoltóság több színes léggömbök százával megpakolt autóval érkezett. A lufikon egy-egy beteg, kórházban fekvő gyerek kívánsága állt, ezeket útközben engedték fel a levegőbe.
A hagyományos cukorkaeső, amelyet rendszerint a járművekről szórnak, ebben az évben elmaradt, mivel az önkormányzat szerint nem biztonságos. A gyerekek azonban így sem maradtak édesség nélkül, a két tonna cukorkát elosztogatták közöttük.
A felvonuláson kétezer statiszta közreműködött, és a napkeleti bölcseket idén először igazi színészek alakították. A látványos tűzijátékkal zárult Cabalgatára 535 ezer eurót költött a spanyol főváros vezetése.
A legrégebbi Cabalgatát a délkelet-spanyolországi Alcoy városában rendezik meg, ahova már a 131. alkalommal vonulnak be parádé keretében a napkeleti bölcsek.

Fehér Krisztina, az MTI tudósítója

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22