Segítség a rászorulóknak

A hajléktalanok jelentős része fedél alá húzódott a nagy hidegben, az utcán élőkre pedig kiemelt figyelmet fordítanak a szociális egyesületek.

A mínusz 10 fokot is meghaladó hideg beköszöntével egyre több meleg ételt osztanak, és egyre több tanyagondnoki feladatot látnak el a Joób Olivér Szeretetintézmény munkatársai, akik naponta akár többször is felkeresik a rászorulókat- írja   Kölcsey Televízió

Ny-rendör-15
Illusztráció – Fotó: Móricz Csaba

Az alapvető jogok biztosa, Székely László az ünnepek után, a napok óta tartó extrém hideg időjárás kapcsán ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy az állam, a társadalom morális és jogi kötelessége a hétköznapokban is segítő kezet nyújtani a kiszolgáltatott, rászoruló embernek. Senki nem maradhat fedél és érdemi segítség nélkül a hidegben. Az ombudsman szerint a téli krízisidőszak annak a próbája, hogy működik-e a szolidaritás, azaz oda tudunk-e figyelni azokra az emberekre, akik az utcán vagy lakhatásra alkalmatlan helyen folyamatos veszélyben vannak.

Az ombudsman arra emlékeztet, hogy bár a segítség elsősorban az állam és az önkormányzatok dolga, de a társadalmi közösség tagjai is felelősek egymásért. Télidőben, a hideg napokban és éjjeleken életmentő lehet a szolidaritás, az emberség, különösen pedig az idősekre, betegekre, a másik emberre való odafigyelés és a segítség. A veszélyben lévő hajléktalan emberek esetleges mentése érdekében a biztos Menhely Alapítvány Regionális Diszpécser Szolgálatának értesítését javasolja a 061-338-4186 telefonszámon. Aki veszélyben lévő embert lát ilyen időben, az ne féljen segítséget kérni, életet menthet vele. A biztos kiemelte, hogy Lengyelországban az utóbbi 3 napban tucatnyian fagytak meg, és meg kell előzni, hogy Magyarországon megtörténjenek hasonló tragédiák.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök