Vádat emeltek a röszkei tömegzavargás ügyében

 Tíz ember ellen emelt vádat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a röszkei közúti határátkelőnél tavaly szeptemberben történt tömegzavargás ügyében – tájékoztattott a Csongrád Megyei Főügyészség.

Szanka Ferenc közölte, a kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt határzár – tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett – tiltott átlépésének bűntettével vádolják.

RTS1ECQ-1024x711
A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegette, próbálta kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. A vádlottak egyike megafonnal a kezében különböző nyelveken beszédeket tartott, és megpróbálta irányítani a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül – mások mellett – a vád alá helyezett tíz ember is jogosulatlanul magyar területre lépett. Őket a rendőrök kiemelték a tömegből, majd őrizetbe vették.
A vádlottak közül a vádemeléskor heten előzetes letartóztatásban, hárman házi őrizetben voltak – tudatta a csoportvezető ügyész.

Az ügytől nem lehet elvonatkoztatni, hogy 

ekkor Legalább nyolc újságírót megvertek, hármat pedig előállítottak a Terrorelhárítási Központ kommandósai, miután szeptember 16-án összecsaptak a menekültekkel a szerb-magyar határon. A bántalmazott újságírók szerint a terrorelhárítók számára világos volt, hogy ők is a munkájukat végzik a helyszínen, de a TEK “nem azért volt, hogy kérdezzen, hanem azért, hogy verjen”. De ebben az esetben az ügyészség nem tartotta fontosnak lefolytatni a vizsgálatot – írja az Átlátszó

A támáról bővebben: itt meg itt

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök