Enyhülés

A nap első felében marad a borús idő, és a délkeleti tájakon még szórványosan lehet hó, havas eső. Déltől csökken a felhőzet és előbukkan a nap. +2 fok köré enyhül a hideg. Melegfronti hatás kezdődik.

Csütörtök délelőttig hozzávetőlegesen a Körmend-Pápa-Karcag-Szeged vonal és a délnyugati országhatár által kijelölt területen 10 cm-nél vastagabb, többnyire tapadó hó hullhat, a Dél-Dunántúl egyes részein 20 cm friss hóréteg is kialakulhat, ugyanakkor az Alföld ónos esős vidékein több milliméter vastag jégréteg is képződhet.

Tés, 2016. január 6. Szélmalom a Tési-fennsíkon, a Bakonyban 2016. január 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Tés, 2016. január 6.
Szélmalom a Tési-fennsíkon, a Bakonyban 2016. január 6-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Időjárási helyzet Európában

A hideg szibériai, az atlanti térségből származó enyhe, illetve az észak-afrikai eredetű szubtrópusi levegő “viaskodik” Európában. A zord légtömeg a kontinens északkeleti felén továbbra is egyeduralkodó, emiatt a hőmérséklet is rendkívül alacsony: a Luhanszk-Kijev-Varsó-Gdansk vonaltól északkeletre még napközben sem emelkedik -10 foknál magasabbra a hőmérő higanyszála, a Skandináv-félszigeten – ahol kevesebb a felhő – éjszaka többfelé farkasordító hideg van, hiszen nagyobb területen -30, sőt helyenként -35 foknál keményebb fagy is előfordul. Ez a légtömeg Németország felett keveredik az atlanti levegővel, emiatt arrafelé igen éles hőmérséklet-különbség alakult ki tegnap: Berlinben mindössze -7, Düsseldorfban +9 fokot mértek. Az észak-atlanti levegőfajta a Brit-szigeteken, Franciaországban hetek óta enyhe, nagyrészt felhős, több helyen csapadékos időt okoz; a Földközi-tenger medencéjét elérve pedig mediterrán ciklon képződését segíti elő, amely Dél-Európában is változékonyra fordította az időjárást. E légköri képződmény szinte hanglemezként megkavarva a különböző tulajdonságú légtömegeket, a Szahara irányából száraz, meleg levegőt szállít Délkelet-Európa fölé, így kedden Szicília és Kréta egyes részein 23 fokos, tavaszi meleg is előfordult. Minden kétséget kizáróan a legérdekesebb időjárási események az afrikai és a szibériai légtömeg találkozása mentén alakulnak ki: a nedvességgel telített meleg levegő a Balkánon felsiklik a hideg levegőre. Az éles melegfront mentén többfelé, így a Kárpát-medence déli, délnyugati felében is kiadós havazás várható csütörtök reggelig.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Reggelig országszerte borult lesz az ég, sokfelé kiadós csapadékra számíthatunk. A Dunántúlon egyre inkább hó lesz a jellemző, miközben az Alföldön ónos eső, fagyott eső, a délkeleti határvidéken eső is eshet. Estétől az intenzív havazás fokozatosan átterjed az ország keleti felére is, de az Észak-Alföldön továbbra is előfordul ónos eső, a Hajdúságban havas eső, az Északi-középhegységben ónos szitálás is. Csütörtök délelőttig hozzávetőlegesen a Körmend-Pápa-Karcag-Szeged vonal és a délnyugati országhatár által kijelölt területen 10 cm-nél vastagabb, többnyire tapadó hó hullhat, a Dél-Dunántúl egyes részein 20 cm friss hóréteg is kialakulhat, ugyanakkor az Alföld ónos esős vidékein több milliméter vastag jégréteg is képződhet. Csütörtök reggeltől nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, egyre kevesebb helyen várható havazás, legtovább a Tiszántúlon eshet, ahol a nap nagy részében erősen felhős vagy borult marad az ég. Az északi, északkeleti szél fokozatosan megélénkül, a Bakony tágabb környezetében megerősödik, ami hajnalban, reggel arrafelé hófúvást is okoz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és 0 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0 és +5 fok között valószínű.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök