Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A nap első felében marad a borús idő, és a délkeleti tájakon még szórványosan lehet hó, havas eső. Déltől csökken a felhőzet és előbukkan a nap. +2 fok köré enyhül a hideg. Melegfronti hatás kezdődik.

Csütörtök délelőttig hozzávetőlegesen a Körmend-Pápa-Karcag-Szeged vonal és a délnyugati országhatár által kijelölt területen 10 cm-nél vastagabb, többnyire tapadó hó hullhat, a Dél-Dunántúl egyes részein 20 cm friss hóréteg is kialakulhat, ugyanakkor az Alföld ónos esős vidékein több milliméter vastag jégréteg is képződhet.

Tés, 2016. január 6. Szélmalom a Tési-fennsíkon, a Bakonyban 2016. január 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Tés, 2016. január 6.
Szélmalom a Tési-fennsíkon, a Bakonyban 2016. január 6-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Időjárási helyzet Európában

A hideg szibériai, az atlanti térségből származó enyhe, illetve az észak-afrikai eredetű szubtrópusi levegő “viaskodik” Európában. A zord légtömeg a kontinens északkeleti felén továbbra is egyeduralkodó, emiatt a hőmérséklet is rendkívül alacsony: a Luhanszk-Kijev-Varsó-Gdansk vonaltól északkeletre még napközben sem emelkedik -10 foknál magasabbra a hőmérő higanyszála, a Skandináv-félszigeten – ahol kevesebb a felhő – éjszaka többfelé farkasordító hideg van, hiszen nagyobb területen -30, sőt helyenként -35 foknál keményebb fagy is előfordul. Ez a légtömeg Németország felett keveredik az atlanti levegővel, emiatt arrafelé igen éles hőmérséklet-különbség alakult ki tegnap: Berlinben mindössze -7, Düsseldorfban +9 fokot mértek. Az észak-atlanti levegőfajta a Brit-szigeteken, Franciaországban hetek óta enyhe, nagyrészt felhős, több helyen csapadékos időt okoz; a Földközi-tenger medencéjét elérve pedig mediterrán ciklon képződését segíti elő, amely Dél-Európában is változékonyra fordította az időjárást. E légköri képződmény szinte hanglemezként megkavarva a különböző tulajdonságú légtömegeket, a Szahara irányából száraz, meleg levegőt szállít Délkelet-Európa fölé, így kedden Szicília és Kréta egyes részein 23 fokos, tavaszi meleg is előfordult. Minden kétséget kizáróan a legérdekesebb időjárási események az afrikai és a szibériai légtömeg találkozása mentén alakulnak ki: a nedvességgel telített meleg levegő a Balkánon felsiklik a hideg levegőre. Az éles melegfront mentén többfelé, így a Kárpát-medence déli, délnyugati felében is kiadós havazás várható csütörtök reggelig.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Reggelig országszerte borult lesz az ég, sokfelé kiadós csapadékra számíthatunk. A Dunántúlon egyre inkább hó lesz a jellemző, miközben az Alföldön ónos eső, fagyott eső, a délkeleti határvidéken eső is eshet. Estétől az intenzív havazás fokozatosan átterjed az ország keleti felére is, de az Észak-Alföldön továbbra is előfordul ónos eső, a Hajdúságban havas eső, az Északi-középhegységben ónos szitálás is. Csütörtök délelőttig hozzávetőlegesen a Körmend-Pápa-Karcag-Szeged vonal és a délnyugati országhatár által kijelölt területen 10 cm-nél vastagabb, többnyire tapadó hó hullhat, a Dél-Dunántúl egyes részein 20 cm friss hóréteg is kialakulhat, ugyanakkor az Alföld ónos esős vidékein több milliméter vastag jégréteg is képződhet. Csütörtök reggeltől nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, egyre kevesebb helyen várható havazás, legtovább a Tiszántúlon eshet, ahol a nap nagy részében erősen felhős vagy borult marad az ég. Az északi, északkeleti szél fokozatosan megélénkül, a Bakony tágabb környezetében megerősödik, ami hajnalban, reggel arrafelé hófúvást is okoz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és 0 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0 és +5 fok között valószínű.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22