Megemelkedett vállalkozói költségek

 Nehéz lesz fedezniük a cégeknek a 2016. január elsejétől megemelkedett minimálbér és a garantált bérminimum költségeit.

Főként az élő munkaigényes termelői szektorban okozhat majd problémát a megnövekedett költségek kigazdálkodása, ilyen pl. a sütőipar- erről a Magyar Pékszövetség alelnöke nyilatkozott a Kölcsey  Televíziónak. Lakatos Tibor elmondta, a munkabér és a járulékok kifizetése akár 8-10%-kal is növelhetik a vállalkozások bérkiadásait, ezért a sütőipari termékek árának emelésén is gondolkodnak.

download-1-jpeg-7.exact729x698

Bruttó minimálbér összege 2016-ban 111.000 forint
Ennek a nettója : 73.815 forint
A munkaadói járulékok összege : 31 ezer 635 forint
A munkavállalói járulékok összege : 37 ezer 185 forint
Az államnak fizetett járulékok összesen : 68 ezer 820 forint

A garantált bérminimum esetében bruttó 129 ezer forinttal számolhatunk
Ennek a nettója : 85 ezer 785 forint
A munkaadói járulékok összege : 36 ezer 765 forint
A munkavállalói járulékok összege : 43 ezer 215 forint
Az államnak fizetett járulékok összesen : 79 ezer 980 forint

Kordás László elmondta: azért nem járultak hozzá a megállapodáshoz, mert elfogadhatatlannak találják az abban szereplő béreket. Kifogásolják azt is, hogy a kormány és a munkáltatói oldal nem a szakszervezetek által szorgalmazott számokban, hanem elvekben kívánta a bérajánlást megfogalmazni.

A MaszSz döntését az is befolyásolta, hogy a munkaadói oldal és a kormány nem kívánta rögzíteni, hogy a minimálbér nettó értéke 2018-ra érje el a létminimum szintjét – tette hozzá.

Kordás László az MTI kérdésre megerősítette, hogy a hétfői VKF-fórumon kidolgozott béremelési javaslatot a munkavállalói oldal másik két szereplője támogatta.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a munkáltatói oldal azért akarja csupán a bérajánlás elveit meghatározni, mert az egyes ágazatokon belül túl nagy az eltérés. A munkáltatói oldal nem tudja támogatni kidolgozott adó- és költségvetési pálya nélkül a létminimum és a minimálbér nettó értékének közelítéséről szóló megállapítást – tett hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök