Tiszta apja a sátánmajom gyerek!

Bárki könnyedén megállapíthatja a Nyíregyházi Állatpark sátánmajom kölykének ivarát, hiszen egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között, hiszen míg a hím fekete színű, csak az arca fehér, a nőstény barnásszürke bundájú.

MCS19422
Fotó: Móricz Csaba

 

A 2014-ben született kölyök eleinte csupasz, rózsaszín arcú volt, s pár hét elteltével derült fény a nemére. Míg a főemlősök legtöbbje esetében hosszú hónapok kellenek, mire megtudják lesni a gondozók az anyjától el-elszakadó utód ivarát, ennél a fajnál már 2 hónaposan tudták, hogy egy kis hímről van szó, hiszen megjelentek az arcán az első fehér szőrszálak.
A pici bár még családjával él, már teljesen önálló, csak ritkán kapaszkodik szülei hátára s vígan lakmározik a lédús gyümölcsökből.
A fehérarcú sátánmajom a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakója, főleg gyümölcsökkel, diókkal és magokkal és rovarokkal táplálkozik. A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár a nemzetközi fajmegmentési program keretében él együtt 2013 óta, s idén 170 napnyi vemhesség után 2014 áprilisban született meg a SóstóZoo első sátánmajom bébije.
Félelmet keltő nevét külseje alapján kapta — hiszen a hím koromfekete bundájából szinte kivilágít a fehér arc maszk — pedig valójában egy rendkívül békés természetű állatról van szó.
Repülőmajomnak is nevezik, mert akár 10 méteres ugrásokra is képes két ág között. Hangja madárcsicsergésre emlékeztet, s a parkban élő tenyészpár is gyakran énekel duettet,ami a közöttük lévő kapcsolat és a területhatárok fenntartására szolgál.

_DSC2904
A kölyök 2015-ben

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök