Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Bárki könnyedén megállapíthatja a Nyíregyházi Állatpark sátánmajom kölykének ivarát, hiszen egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között, hiszen míg a hím fekete színű, csak az arca fehér, a nőstény barnásszürke bundájú.

MCS19422
Fotó: Móricz Csaba

 

A 2014-ben született kölyök eleinte csupasz, rózsaszín arcú volt, s pár hét elteltével derült fény a nemére. Míg a főemlősök legtöbbje esetében hosszú hónapok kellenek, mire megtudják lesni a gondozók az anyjától el-elszakadó utód ivarát, ennél a fajnál már 2 hónaposan tudták, hogy egy kis hímről van szó, hiszen megjelentek az arcán az első fehér szőrszálak.
A pici bár még családjával él, már teljesen önálló, csak ritkán kapaszkodik szülei hátára s vígan lakmározik a lédús gyümölcsökből.
A fehérarcú sátánmajom a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakója, főleg gyümölcsökkel, diókkal és magokkal és rovarokkal táplálkozik. A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár a nemzetközi fajmegmentési program keretében él együtt 2013 óta, s idén 170 napnyi vemhesség után 2014 áprilisban született meg a SóstóZoo első sátánmajom bébije.
Félelmet keltő nevét külseje alapján kapta — hiszen a hím koromfekete bundájából szinte kivilágít a fehér arc maszk — pedig valójában egy rendkívül békés természetű állatról van szó.
Repülőmajomnak is nevezik, mert akár 10 méteres ugrásokra is képes két ág között. Hangja madárcsicsergésre emlékeztet, s a parkban élő tenyészpár is gyakran énekel duettet,ami a közöttük lévő kapcsolat és a területhatárok fenntartására szolgál.

_DSC2904
A kölyök 2015-ben

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22