Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Átadták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2015. évi Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díját Barry Simon amerikai matematikusnak szerdán, Budapesten.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) professzorának a tíztagú, magyar és külföldi matematikusokból álló szakmai zsűri az Ortogonális polinomok az egységkörön (Orthogonal Polynomials on the Unit Circle) című 2005-ben megjelent nagy hatású kétkötetes művéért ítélte oda az elismerést.
A díjjal az akadémia szeretné bátorítani a kutatókat az olyan nagyszabású monográfiák hatalmas munkával járó megírására, amelyek alapvető hatást gyakorolhatnak a tudósok újabb generációira – hangsúlyozta az elismerést átnyújtó Lovász László, az MTA elnöke.

Budapest, 2016. január 6. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke (b) átadja a 2015. évi Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat Barry Simon professzornak a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, Budapesten 2016. január 6-án. A Kaliforniai Mûszaki Egyetem (Caltech) professzorának a tíztagú, magyar és külföldi matematikusokból álló szakmai zsûri az Ortogonális polinomok az egységkörön (Orthogonal Polynomials on the Unit Circle) címû 2005-ben megjelent nagy hatású kétkötetes mûvéért ítélte oda az elismerést. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Budapest, 2016. január 6.
Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke (b) átadja a 2015. évi Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat Barry Simon professzornak a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, Budapesten 2016. január 6-án. A Kaliforniai Mûszaki Egyetem (Caltech) professzorának a tíztagú, magyar és külföldi matematikusokból álló szakmai zsûri az Ortogonális polinomok az egységkörön (Orthogonal Polynomials on the Unit Circle) címû 2005-ben megjelent nagy hatású kétkötetes mûvéért ítélte oda az elismerést.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Felidézte: Bolyai János születésének 100. évfordulójára, 1902-ben alapított elismerést eredetileg a hiányzó matematikai Nobel-díj eszmei pótlásának szánták, és ugyan kitüntetettjei a francia Henri Poincaré (1905) és a német David Hilbert (1910) voltak, ezt a szerepet a kitüntetés az első világháború kirobbanása miatt nem tudta betölteni.
Az elismerést nyolc évtizednyi szünet után 1994-ben alapították újra, jelenleg ez az MTA egyetlen nemzetközi díja, amelyet ötévente adományoznak az elmúlt 15 évben írt legjobb matematikai munka szerzőjének. Barry Simon a hatodik, aki átvehette a 25 ezer dollár (7,3 millió forint) jutalommal és egy aranyozott bronzmedállal járó rangos elismerést. 2010-ben az orosz származású Jurij Manyin, 2005-ben Mihail Gromov, 2000-ben pedig Szaharón Selah izraeli matematikus kapta a díjat.
Pálfy Péter Pál a szakmai zsűri tagjaként méltatta a díjazottat, hangsúlyozva, hogy Barry Simon munkája egységesíti az ortogonális polinomok elméletét az operátorelmélettel, az így kapott új szemlélet pedig számos kutatási területen bizonyult gyümölcsözőnek.
Hozzátette: Barry Simon könyve, amely már megjelenése előtt is számos új kutatást ösztönzött, méltó folytatása lett Szegő Gábor magyar matematikusnak az ortogonális polinomokról 1939-ben írt klasszikus művének.
Barry Simon az eseményen váratlan meglepetésnek és nagy megtiszteltetésnek nevezte az MTA díját, mint fogalmazott, azért is, mert az ortogonális polinomok kutatása “egy különleges magyar sport”. A matematikus külön is kiemelte Névai Pál és Totik Vilmos magyar származású kutatókat, akik fontos hatást gyakoroltak művére.
Az idén 70 éves Barry Simon matematikusi diplomáját a Harvard Egyetemen szerezte 1966-ban, majd a Princeton Egyetemen folytatta a munkát, amely akkoriban vált a matematikai fizika kutatásának fontos központjává. 1981-től a Caltech professzora, publikációinak száma meghaladja a négyszázat. 2012-ben elnyerte a legkiválóbb matematikai fizikusok munkáját elismerő Poincaré-díjat, 2015-ben pedig az Amerikai Matematikai Társaság Steele-életműdíjával jutalmazták.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22