Ónodi-Szűcs Zoltán: feudalisztikus viszonyok

Az egészségügyért felelős államtitkár osztja azt a nézetet, hogy alacsonyak a bérek a magyar egészségügyben, ugyanakkor úgy gondolja, be kell látni: a rendszert a magyar dolgozók járulékaiból kell finanszírozni.

Ónodi-Szűcs Zoltán az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzet csak úgy javítható, ha közben “a struktúra is változni fog”. Hozzátette: kapott ígéretet béremelésre a szektorban, ennek mértékéről és időpontjáról azonban nem kívánt nyilatkozni. Továbbá kiemelte: a magyar egészségügy alacsony béreit a magyar dolgozók járulékai határozzák meg.

76882_orig_onodi-2015-10-03-103355
Az államtitkár azt is mondta, hogy bár valóban nem megfelelő az egészségügy költségvetése, amelyből rengeteg pénz “hiányzik”, önmagában az, hogy többletforrásokat juttatnak egy területnek, nem oldja meg a problémákat, csak akkor, ha egyéb változással is együtt jár.
Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott, hogy az egészségügy az utolsó “szocialista csökevény”, amelyben feudalisztikus viszonyok uralkodnak.

 

Egy, a 2015-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált felmérés eredményei szerint a humán- egészségügyi, szociális ellátás területén dolgozók nettó átlagkeresete 60 638 forint havonta. Tehát összefoglalva a mentősök, az orvosok, az ápolók, a szociális munkások, gondozók, nevelők botrányosan keveset keresnek. Van olyan  egészségügyi dolgozó, aki 39 éves munkatapasztalattal nettó 87 ezer forintot keres havonta.

A bruttó minimálbér összege 2016-ban 111 000 forint, ebből a munkavállaló 73 815 forintot kap kézhez, mivel különböző jogcímeken csaknem 37 ezer forintot befizet az államnak. Ugyanerre az alapra számolva a munkaadó 31 ezer forintot fizet be a központi költségvetésbe.  Így az állam egy dolgozó után több mint 68 ezer forint forráshoz jut havonta, aminek a 11 százaléka a TB alapba megy.

Bruttó minimálbér: 111 000 forint
Ennek a nettója :        73 815 forint
A munkaadói járulékok összege : 31 ezer 635 forint
A munkavállalói járulékok összege : 37 ezer 185 forint
Az államnak fizetett járulékok összesen : 68 ezer 820 forint

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök