Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

 

Csabai Lászlóné az MSZP politikusa, Nyíregyháza korábbi polgármestere, aki 2004-ig a lakáspolitikai kormánybiztos tisztségét is betöltötte, sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a regnáló kormány 2015-ben gyakorlatilag azt a családtámogatási rendszert hozta vissza, ami öt évvel ezelőtt, 2009-ben szűnt meg.

A CSOK nem más, mint a szociálpolitikai támogatási rendszer- fogalmazott Csabai Lászlóné. Új elemnek csupán az öt százalékos Áfá-t és a 20 millió forintos támogatást lehet tekinteni, ebből is 10 millió hitel, még ha kedvezményes is.  Mint ismeretes, a támogatás igénylésének feltétele három gyermek vállalása.

Csaba Lászlóné, MSZP - Fotó: Móricz Csaba
Csabai Lászlóné, MSZP – Fotó: Móricz Csaba

 

Az egykori szakpolitikus öröme keserédes: bár a támogatás önmagában jó dolog, azonban az eddigi információk alapján rengeteg kiskapu bújik meg a rendszerben, így a támogatás rossz célokra is felhasználható. Ugyanakkor a támogatást pont azok nem tudják igénybe venni, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá – emelte ki Csabainé. Akiknek a keresete a minimálbér környékén van – ez a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő lakosság fele -, a jövedelmi viszonyaik miatt eleve kizáródnak a hitelfelvételből. Csabainé hangsúlyozta: a CSOK-ból nagyjából 2 millió embert zár ki a kormány, kétgyermekesekkel számolva – hisz oda kell a harmadik kicsinek megszületnie – ez 500 ezer családot jelent. Álláspontja szerint a családoknak szánt, újként beharangozott otthonteremtési kedvezményi rendszer a Fidesz-kormány devizamentő intézkedéseire emlékeztet, ahol a tehetősebb réteget részesítették előnyben. Mint mára egyértelművé vált, a devizahitelesek „megmentése” közel 150 ezer családot hagyott az adósságcsapdában.

Csabai Lászlóné meglátása szerint, CSOK helyett az államnak évente hozzávetőleg 10 000 bérlakást kellene kialakítania, ami a problémát valóban orvosolhatná. Alternatívát jelenthetne a lakbér-támogatási rendszer kiépítése is, azaz, ha a magántulajdonban lévő lakások bérléséhez nyújtana támogatást az állam a bérlőknek.

A sajtótájékoztatón arra kérte a megyei fideszes képviselőket, hogy próbáljanak meg ez ügyben közbenjárni a döntéshozóknál, ugyanis szerinte vannak köztük remek, lakásüggyel is foglalkozó politikusok, akik komplexen és helyesen tudnák ezt az ügyet képviselni, hisz például Mádi László fideszes politikus annak idején, a devizahiteles mentőcsomag kapcsán felhívta párttársai figyelmét az intézkedések várható következményeire – és mint később kiderült, Mádi jól vizionálta a veszélyeket.

This slideshow requires JavaScript.

 

DM

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22