Csabainé: keserédes öröm a CSOK

 

Csabai Lászlóné az MSZP politikusa, Nyíregyháza korábbi polgármestere, aki 2004-ig a lakáspolitikai kormánybiztos tisztségét is betöltötte, sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a regnáló kormány 2015-ben gyakorlatilag azt a családtámogatási rendszert hozta vissza, ami öt évvel ezelőtt, 2009-ben szűnt meg.

A CSOK nem más, mint a szociálpolitikai támogatási rendszer- fogalmazott Csabai Lászlóné. Új elemnek csupán az öt százalékos Áfá-t és a 20 millió forintos támogatást lehet tekinteni, ebből is 10 millió hitel, még ha kedvezményes is.  Mint ismeretes, a támogatás igénylésének feltétele három gyermek vállalása.

Csaba Lászlóné, MSZP - Fotó: Móricz Csaba
Csabai Lászlóné, MSZP – Fotó: Móricz Csaba

 

Az egykori szakpolitikus öröme keserédes: bár a támogatás önmagában jó dolog, azonban az eddigi információk alapján rengeteg kiskapu bújik meg a rendszerben, így a támogatás rossz célokra is felhasználható. Ugyanakkor a támogatást pont azok nem tudják igénybe venni, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá – emelte ki Csabainé. Akiknek a keresete a minimálbér környékén van – ez a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő lakosság fele -, a jövedelmi viszonyaik miatt eleve kizáródnak a hitelfelvételből. Csabainé hangsúlyozta: a CSOK-ból nagyjából 2 millió embert zár ki a kormány, kétgyermekesekkel számolva – hisz oda kell a harmadik kicsinek megszületnie – ez 500 ezer családot jelent. Álláspontja szerint a családoknak szánt, újként beharangozott otthonteremtési kedvezményi rendszer a Fidesz-kormány devizamentő intézkedéseire emlékeztet, ahol a tehetősebb réteget részesítették előnyben. Mint mára egyértelművé vált, a devizahitelesek „megmentése” közel 150 ezer családot hagyott az adósságcsapdában.

Csabai Lászlóné meglátása szerint, CSOK helyett az államnak évente hozzávetőleg 10 000 bérlakást kellene kialakítania, ami a problémát valóban orvosolhatná. Alternatívát jelenthetne a lakbér-támogatási rendszer kiépítése is, azaz, ha a magántulajdonban lévő lakások bérléséhez nyújtana támogatást az állam a bérlőknek.

A sajtótájékoztatón arra kérte a megyei fideszes képviselőket, hogy próbáljanak meg ez ügyben közbenjárni a döntéshozóknál, ugyanis szerinte vannak köztük remek, lakásüggyel is foglalkozó politikusok, akik komplexen és helyesen tudnák ezt az ügyet képviselni, hisz például Mádi László fideszes politikus annak idején, a devizahiteles mentőcsomag kapcsán felhívta párttársai figyelmét az intézkedések várható következményeire – és mint később kiderült, Mádi jól vizionálta a veszélyeket.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

DM

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök