CSOK-os otthonteremtés csak fehérgallérosoknak

Nem az a baj, hogy az állam egy olyan konstrukciót hoz létre, amely azokat a családokat igyekszik támogatni, akik alkalmasak és készek a támogatással megszerzett ingatlant fenntartani. Hanem éppen az, hogy a feltételek olyan, kevésbé tehetős családokat is kizárnak, akik ezt pont ugyanúgy meg tudnák tenni, mint a szerencsésebbek-írja az Átlátszó.

447c1437e1bbc09748db19eae6b05276

A gyilkos, a befektetési csaló és a beszállítók átverésével becsődölt cégtulajdonos megkaphatja, a tolvaj, a KHR-listás magánadós és a közmunkás nem. Mi az?

Ki lehet-e zárni a hitelkárosultakat és a közmunkásokat a megemelt otthonteremtési támogatásból? Természetesen ki, hiszen ezt a kormányrendelet már meg is tette. Más – és elég fontos – kérdés, hogy ez alkotmányos-e. Szerintünk nem az.

Az otthonteremtési támogatásokat kiterjesztő 455/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet hosszútávú hatásaival nagyjából a legfontosabb jogalkotási döntés, ami a tavalyi évben megszületett. Ezért aztán számos kérdést vet fel, amelyekről csak remélhetjük, hogy rájuk a kormányzat akkor is rendelkezik azért válasszal, ha azoknak csak egy töredékét osztja meg a nyilvánossággal. Mindenesetre nem jó jel, hogy január 5-ig tartott, amíg a részletes magyarázat nélkül kijött normaszöveghez egy használható összefoglalót megjelentetett a szaktárca.

Bár a történet természetesen a társadalmi szerkezet átalakításáról, népesedéspolitikai megfontolásokról és az építőipar, no meg baráti bankok helyzetbe hozásáról is szól, de mindenkit érintő kulcskérdés a rendszer fenntartásának költségvetési kihatása. Erre viszont nagyságrendi becsléseken túl aligha lehet most bármit mondani, hiszen már a hatálybalépéskor folyamatban lévő építkezések utáni áfa-visszatérítési támogatás összege is nagyon sokszor ötmillió forint lehet majd. Mindenesetre a költségvetés szociálpolitikai ráfordításai alapján nem nagyon látszik, hogy hogy lehet ezt a rendszert hosszabb távon fenntartani. Így most nem csak a politikának érdemes a pillanatnak élnie, hanem a potenciális igénylők sem vehetik biztosra, hogy évek múltán is maradnak majd a most megalkotott szabályok.

A teljes cikk az Átlátszón olvasható 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök