Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Nem az a baj, hogy az állam egy olyan konstrukciót hoz létre, amely azokat a családokat igyekszik támogatni, akik alkalmasak és készek a támogatással megszerzett ingatlant fenntartani. Hanem éppen az, hogy a feltételek olyan, kevésbé tehetős családokat is kizárnak, akik ezt pont ugyanúgy meg tudnák tenni, mint a szerencsésebbek-írja az Átlátszó.

447c1437e1bbc09748db19eae6b05276

A gyilkos, a befektetési csaló és a beszállítók átverésével becsődölt cégtulajdonos megkaphatja, a tolvaj, a KHR-listás magánadós és a közmunkás nem. Mi az?

Ki lehet-e zárni a hitelkárosultakat és a közmunkásokat a megemelt otthonteremtési támogatásból? Természetesen ki, hiszen ezt a kormányrendelet már meg is tette. Más – és elég fontos – kérdés, hogy ez alkotmányos-e. Szerintünk nem az.

Az otthonteremtési támogatásokat kiterjesztő 455/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet hosszútávú hatásaival nagyjából a legfontosabb jogalkotási döntés, ami a tavalyi évben megszületett. Ezért aztán számos kérdést vet fel, amelyekről csak remélhetjük, hogy rájuk a kormányzat akkor is rendelkezik azért válasszal, ha azoknak csak egy töredékét osztja meg a nyilvánossággal. Mindenesetre nem jó jel, hogy január 5-ig tartott, amíg a részletes magyarázat nélkül kijött normaszöveghez egy használható összefoglalót megjelentetett a szaktárca.

Bár a történet természetesen a társadalmi szerkezet átalakításáról, népesedéspolitikai megfontolásokról és az építőipar, no meg baráti bankok helyzetbe hozásáról is szól, de mindenkit érintő kulcskérdés a rendszer fenntartásának költségvetési kihatása. Erre viszont nagyságrendi becsléseken túl aligha lehet most bármit mondani, hiszen már a hatálybalépéskor folyamatban lévő építkezések utáni áfa-visszatérítési támogatás összege is nagyon sokszor ötmillió forint lehet majd. Mindenesetre a költségvetés szociálpolitikai ráfordításai alapján nem nagyon látszik, hogy hogy lehet ezt a rendszert hosszabb távon fenntartani. Így most nem csak a politikának érdemes a pillanatnak élnie, hanem a potenciális igénylők sem vehetik biztosra, hogy évek múltán is maradnak majd a most megalkotott szabályok.

A teljes cikk az Átlátszón olvasható 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22