Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A sóstói játszótér és kalandpark nagyszerű hely a gyerekek számára a kikapcsolódáshoz, feltéve, ha a gyerek nem szeret mozogni, nem akarja a tárgyakat, eszközöket megfogni, kipróbálni, megkóstolni (!) és alaptevékenysége az egy helyben ülés, valamint az óra ketyegésének hallgatása…

A Sóstón nemrég épített játszótér ebből a szempontból a gyerekek igényeit forradalmian új módon elégíti ki. Elvégre köztudomású, hogy a mai gyerekek nem igénylik a mozgást, a játékot, a törődést, és főleg nem a szabadságot!

 

Fotó: Móricz Csaba
Fotó: Móricz Csaba

A játszótérre sem azért mennek, hogy felszabadultan játsszanak és mozogjanak! Inkább, csak mert begyepesedett szülők odaviszik őket. De még így is akadnak olyan elvetemült apró csirkefogók, akik képesek felmászni a játékokra és használni azokat! És ez lehet az egyetlen dolog, amire nem gondoltak az egyébként mutatós játszótér építésekor. Még csak kettő, azaz KETTŐ hónap telt el az átadás óta, de a normálistól eltérő, mozgékony gyerekek máris felmásztak és ezzel súlyos rongálódást okoztak a díszelemeken, név szerint Süsün, a Csillagszemű Juhászon, Vukon, Vízipók Csodapókon és kárt tettek a többieken is…

A szarkazmust és cinizmust félretéve, felvetődik a kérdés: ha egy játszótéren látványelemet helyeznek el, akkor nem lenne logikus azt gondolni, hogy időtálló, strapabíró, minőségi anyagból készüljön el, nem pedig egy habszivacsra rárakott préselt falemezből tákolt izé legyen, amire ha egy kisgyerek rámászik, az rögtön berepedezik? Látott már eleven gyereket közelről, aki ezeket a figurákat így tervezte és készítette? Van valami fogalma a játszótér funkciójáról annak, aki elvárná, hogy ott a szülők folyamatos „Nem szabad!” vagy „Oda ne!” felkiáltásokkal óvják az eszközöket? A dolgok természetes rendje, hogy az egészséges kíváncsisággal megáldott gyereket előbb-utóbb Vuk fején táncolva, vagy Vízipókot lovagolva fogja megtalálni a szülő.
Nem tévedhetünk nagyot, ha azt gondoljuk, köztéri játékot tervezni és építeni – az is egy szakma. Bármilyen különös is, a minőségbiztosítás EU-s szabványait nem a magyarok szívatására találták ki Brüsszelben.
Ha a pihenésre-játékra szánt tér két hónap után már a pusztulás jeleit hordozza magán, akkor vajon tényleg lehet örülni azoknak a fejlesztéseknek, amiket csillagászati áron terveznek meg és kiviteleznek? Hogy egy év után már csak a romjait találjuk a helyükön, szalaggal elkerítve: BALESETVESZÉLYES! Ennyit a közjóról… Annak a 140 milliónak meg, amit erre számláztak, alighanem más értelme volt.

Móricz Csaba

 

This slideshow requires JavaScript.

Móricz Csaba

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22