Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek vasárnap Nagymaroson, a római katolikus templomban. A megemlékezést az utóbbi években már hagyományosan megrendezik januárban három település – Kismaros, Zebegény és Nagymaros – összefogásával. 

Hollik István országgyűlési képviselő (KDNP) az ünnepségen elmondta: Nagymarosról 391 embert hurcoltak el 1945 januárjában málenkij robotra, de a teljes létszám az országban fél év alatt elérte a 40 ezer főt. Hozzátette: akkoriban nem kellett indok arra, hogy elhurcoljanak valakit a kényszermunkára.

Nagymaros, 2016. január 10. Hollik István, a KDNP országgyûlési képviselõje beszédet mond a málenkij robotra elhurcoltakra emlékezõ szentmisén a nagymarosi római katolikus templomban 2016. január 10-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselő 
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Petrovics László, Nagymaros független polgármestere a templombeli megemlékezésen arról beszélt, hogy a történészek megállapítása szerint a második világháború legyőzöttjeit terhelő jóvátétel melletti kényszermunka rendszerének kidolgozói között volt Varga Jenő, akkoriban a Szovjetunióban tevékenykedő magyar közgazdász is. Így született meg a málenkij robot. A képviselő megemlítette, hogy a Szovjetunió jogutódja, Oroszország a mai napig nem kért bocsánatot az elhurcoltaktól, illetve azok családtagjaitól.

A megemlékezésen áldást mondott Csuka Tamás református püspök.  Az emlékező szentmisét Beer Miklós váci megyés püspök celebrálta, aki Ferenc pápa üzenetét, az irgalmasságot emelte ki szentbeszédében. A szentmise után a részvevők megkoszorúzták a temetői emlékhelyet. A kormány a múlt évet a málenkij robot és a Gulag emlékévének nyilvánította.

Miklósi Károly,  Orosz hadifogoly volt 1945-1948 között Málenkíj Roboton.  Most saját könyvét árulja Orosz hadifogságom története alcímmel.  2014. szeptember 10.  Budapest, Nyugati pályaudvar – Fotó: Móricz Csaba 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22