Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Tízezrek tüntettek Lengyelország több nagyvárosában szombaton a kormány ellen a médiatörvény módosítása miatt, a közmédia függetlenségének helyreállítását követelve.
A legnagyobb megmozdulás a fővárosban, Varsóban volt, ahol a helyi hatóságok becslése szerint mintegy 20 ezer demonstráló vonult a köztelevízió székháza elé a belvárosban lengyel és európai uniós zászlókat lengetve- írja az ATV

1452387344236

A demonstrációt a médiatörvény pénteken hatályba lépett módosítása váltotta ki, amely megvonta az országos rádió- és televíziótanácstól (KRRiT) azt a jogot, hogy nyilvános pályázaton válassza ki a közmédia és az azt felügyelő bizottságok vezetőit, és helyette átmenetileg.

– a teljes médiareform hatályba lépéséig – a kincstárügyi minisztert jogosította fel erre. A jogszabály emellett hétről három tagúra csökkenti a közszolgálati televízió (TVP), a közszolgálati rádió (PR), valamint a regionális tévé- és rádiócsatornák felügyelőbizottságainak létszámát.
A törvénymódosítás európai uniós tisztségviselők, az Európa Tanács, valamint nemzetközi újságíró-szervezetek éles tiltakozását váltotta ki; szerintük a kormánypárt valódi célja a közmédia feletti állami felügyelet megerősítése. Fleur Pellerin francia kulturális miniszter a héten úgy fogalmazott, hogy az alapvető európai értékek kérdőjeleződtek meg néhány országban, köztük Lengyelországban, az államnak a közmédia feletti ellenőrzését kiterjesztő törvények elfogadását követően.
A Lengyel Újságíró-szövetség (SDP), amely a Nemzetközi Újságíró-szövetség (FIJ) tagja, ezzel szemben a lengyel közmédia mélyreható reformját követeli, többek között arra hivatkozva, hogy az utóbbi évek gyakorlata szerinte ellentmond a médiapluralizmus elveinek.
A szombati tüntetéseket a Demokrácia Védelmének Bizottsága (KOD) nevű civil szervezet kezdeményezte, amely decemberben már több kormányellenes tüntetést szervezett. A november közepén a Facebook közösségi oldalon alapított, a Gazeta Wyborcza baloldali liberális napilap környezetéhez kapcsolódó KOD korábban mindenekelőtt az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása miatt hívta utcára az embereket.

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22