Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Tavaly szeptemberben Lázár János német menedzsert ígért Paksra, decemberben az új vezető személye is megjelent a sajtóban, januárra viszont a jelölt felszívódott. A PM azonnali, hiteles tájékoztatást sürget a paksi munkavállalókat bizonytalanságban tartó és a bővítési projekt komolyságának maradékát is megkérdőjelező kérdésben: az atomenergia túl veszélyes és túl drága ahhoz, hogy elviselje a szokásos fideszes ügymenetből adódó további kormányzati süketelést.

Fotó: Népszabadság
Fotó: Népszabadság

Szeptembertől kezdve folyamatosan azzal etette a magyar közvéleményt a kormány, hogy “napokon belül” felkészült német menedzser kerül Paksra – a ki nem mondott, de sejtetett ígéret szerint azért, hogy így majd az EU is könnyebben elfogadja az egyre több sebből vérző bővítési projektet. December első felében a sajtó a kiválasztott vezetőt, a német energiaipar számos stratégiai posztján megfordult Hans-Peter Villist is bemutatta. Ehhez képest a PM adatkérésére a napokban adott miniszteri válasz  alapján az atomerőmű menedzsmentje változatlanul csak magyarokból áll.

 

A fentiek nyomán három eset képzelhető el. Lehetséges, hogy egyszerű hazugság és szemfényvesztés volt a “külföldi vezető” legendájának elterjesztése. Van esély arra is, hogy kérdésünkre a kormány rutinszerűen hamis választ adott. Mindkettőre jónéhány példát láttunk már, és csupán a normál ügymenet része lenne. Létezik ugyanakkor egy harmadik eset is: a kormány szeretett volna szerződést kötni Hans-Peter Villissel, de a szakember – talán a Paks fölött gyülekező viharfelhőket, az egyre sokasodó brüsszeli kifogásokat és a finanszírozási problémákat is látva – visszakozott.
Bármelyik is a helyes megfejtés, a magyar közvéleménynek és az erőmű hónapok óta bizonytalanságban tartott dolgozóinak is joguk van tudni, mi történik a fejük felett. A PM ezért felszólítja a kormányt: haladéktalanul és a tényeknek megfelelően adjon tájékoztatást erről a legújabb, és a korábbiakhoz hasonlóan átláthatatlan játszmáról. Az atomerőmű nem játék: a nukleáris energiatermelés és egy 4000 milliárd forintos állami beruházás körül nincs helye több mellébeszélésnek.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22