Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A zenésztársadalom, a kritikusok közössége és a brit politika élvonalának szereplői egyaránt felsőfokú jelzőkkel emlékeztek meg hétfőn David Bowie nemzedékeken átívelő munkásságáról.

A BBC vezető zenekritikusa és művészeti főszerkesztője, Will Gompertz a rákkal folytatott másfél éves küzdelem után elhunyt zenészről azt írta, hogy Bowie volt “a pop Picassója”: újító, képzelőerővel megáldott, nyughatatlan, folyamatosan változó posztmodernista művész, aki ugyanúgy a pop lényegi meghatározói közé tartozott, mint a Beatles, a Rolling Stones vagy akár Elvis Presley.

David-Bowie
Sir Paul McCartney, a Beatles egykori dalszerzője és basszusgitárosa honlapján azt írta, hogy “nagyon szomorú dolog volt ilyen hírre ébredni ezen az esős reggelen”. Sir Paul McCartney szerint David Bowie nagyszerű sztár volt, és ő kincsként őrzi azoknak a pillanatoknak az emlékét, amelyeket Bowie társaságában tölthetett.
David Bowie zenéje nagyon erőteljes szerepet játszott a brit zenetörténetben, és hatalmas befolyást gyakorolt mindenkire az egész világon, amire “büszke vagyok” – méltatta McCartney elhunyt zenésztársát.
A Rolling Stones a Twitter portálon közzétett rövid megemlékezésében “csodálatos embernek, rendkívüli, igazi eredeti művésznek” nevezte Bowie-t.
Brian May, a Queen gitárosa, aki dolgozott Bowie-val, azt írta honlapján, hogy az elhunyt énekes “félelmetes tehetség” volt, akinek halála a zene és az egész kultúra számára felbecsülhetetlen veszteség. May közölte: egyelőre nehezen tudja egyáltalán felfogni a történteket, mivel fogalma sem volt arról, hogy Bowie a halálán volt.
Iggy Pop, a The Stooges amerikai punk-rock banda énekese úgy fogalmazott a Twitteren, hogy Bowie barátsága jelentette a fényt az ő életében. “Soha nem találkoztam ilyen ragyogó emberrel (…) Ő volt a legjobb” – tette hozzá.
Rick Wakeman, a rockzene történetének egyik legjelentősebb billentyűse, a progresszív rock élő legendája a Twitteren úgy fogalmazott: David Bowie olyan befolyást és biztatást jelentett az ő munkásságában, amelynél nagyobbat nem is kívánhatott volna.
Madonna ugyancsak a Twitteren “tehetségesnek, egyedülállónak, zseninek, sorsfordítónak” nevezte Bowie-t. Az amerikai énekesnő szerint Bowie szelleme örökké élni fog.
Kanye West amerikai rapper szerint Bowie volt az ő egyik legfontosabb ihletője, “félelmet nem ismerő, kreatív (…), aki életre szóló varázslatot adott nekünk”.
David Cameron brit miniszterelnök azt írta a Twitteren, hogy David Bowie, “a popzseni” zenéjén nőtt fel. Cameron szerint Bowie “a megújulás mestere volt”, akinek halála “hatalmas veszteség”.
Megszólalt Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága is, aki közleményben tudatta, hogy “nagy-nagy szomorúsággal” értesült David Bowie haláláról.
Tony Visconti Grammy-díjas amerikai zenész-producer, aki Bowie legtöbb albumának kiadásában közreműködött, a Facebookon azt írta: David Bowie mindig azt csinálta, amit akart, és azt mindig a legjobban akarta csinálni. “Egy éve tudtam, hogy ez fog történni, mégsem voltam felkészülve rá (…) Rendkívüli ember volt, tele szeretettel és élettel. Mindig velünk lesz, de most helyénvaló, hogy sírjunk” – fogalmazott Bowie egykori producere.
Bowie, aki évtizedeket átívelő karrierje során a glam rock, az art rock, a soul, a hard rock, a dance pop, a punk és az elektronikus zene világában is kipróbálta magát, 69 évesen, vasárnap halt meg rákbetegségben. Halálának hírét hétfőn jelentette be képviselője az énekes-dalszerző hivatalos közösségi profiljaira feltett közleményben.

 

Kertész Róbert, az MTI tudósítója

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22