Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A cirkuszművészet új irányairól, a modern és klasszikus cirkusz találkozásáról, az állatszámok helyéről és a cirkusz társadalmi üzenetéről is szó esett azon a nemzetközi cirkuszművészeti konferencián, amelyet hétfőn tartottak a fővárosban, a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválhoz kapcsolódva.

Az Európai Cirkuszszövetség (ECA) konferenciáján a cirkusz társadalmi üzenete mellett szó esett még a cirkuszművészet technikai fejlődésének kérdéséről, valamint a művészeti ág az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe (UNESCO) való felvételéről is – foglalta össze a tanácskozás legfontosabb elemeit Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos hétfőn az MTI-nek.

Budapest, 2016. január 11. Fekete Péter, a cirkuszmûvészet megújításáért felelõs miniszteri biztos interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2015. január 11-én. MTI Fotó: Kallos Bea
MTI Fotó: Kallos Bea

Mint mondta, a magyar cirkuszművészet megújulásának új irányait is a szakemberek elé tárták, akik nyitottal voltak a magyar elképzelésekre. “Ha egy ilyen konferencián elmondjuk, hogy milyen cirkuszt akarunk építeni, akkor a jelenlévők reakcióiból láthatjuk, hogy ez jó vagy rossz irány. Folyamatos visszacsatolás nekünk, hogy a külföldi szakemberek a mi ötleteinket milyennek tartják” – fogalmazott. Hozzátette: “Közép-Európában iránymutató lesz az amit mi elképzeltünk”.
Fekete Péter a hétfőn záruló cirkuszfesztiválról elmondta: a hangulat katartikus volt, a közönség többször állva tapsolta a produkciókat, a zsűri pedig elismerően nyilatkozott mind a produkciókról, mind a szervezésről. Az előadások minden nap telt házzal mentek. Az egy arany, két ezüst és öt bronzérmen kívül számos különdíjat is kiosztott a zsűri.
A kolumbiai The Gerlings csoport nyerte el magasdrót számával a cirkuszfesztivál Arany Pierrot díját, a nemzetközi szakemberekből álló zsűri ezüst díjjal jutalmazta az orosz Skokov csoport hintaszámát és az Egyesült Államokból érkezett Flying Farfans csapat artista produkcióját, bronzérmet pedig a magyar Trio Power Line és a Silver Power csoportokon kívül a romániai X-treme Brothers, a spanyol Nicol Nicols és a portugál Dias Family kapott.
Fekete Péter elmondta, hogy idén először adták át a magyar cirkuszigazgatók és a sajtó különdíját, előbbit a portugál Dias Sisters, utóbbit a mongol Heejin Diamond kapta, de egy produkciót, a magyar Silver Power csoportot külön jutalmazott az artistaművészek szakszervezete, valamint minden zsűri tag is átadta saját elismerését a neki legjobban tetsző produkciónak.
A bronzérmet nyert két magyar produkció mellett az igazgató kiemelte Biritz Ákos gurtniszámát is, amelyet két különdíjjal is jutalmazott a zsűri. Mint mondta, a fiatal artistaművész példa lehet a fiatalok előtt, hogy kellő kitartással és szorgalommal bárki elérheti az álmait.
Az igazgató elmondta azt is, hogy szombaton külön előadáson mutatkoztak be a legjobb magyar csapatok és az artistaképző növendékei. A produkciók mind a közönség, mind a zsűri elismerését elnyerték, több művésznek már szerződést is kínáltak a cirkuszvezetők.
A budapesti cirkuszfesztivál január 7. és 10. között zajlott, a hétfő délutáni gálaműsoron adták át a zsűri különdíjait, a nagydíjakat pedig az esti gála keretében vehetik át a művészek.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22