Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testülete önkormányzati határozatával egyhangúlag döntött még tavaly novemberi ülésén arról, hogy a Római Katolikus Templom előtti teret Dr. Szalontai Barnabásról nevezi el.

Az ünnepélyes névadásra, és a névadó emléktábla leleplezésére a nyírbátori MNM Báthori István Múzeum Állami díjas alapítójának, a város díszpolgárának, a lokálpatrióta néprajzkutatónak, történésznek születése 97. évfordulóján került sor – talán nem véletlenül.

Fotó: Tanyik József
Fotó: Tanyik József

A Kárpátaljához tartozó Ilosván 1919. január 8-án született Szalontai Barnabás a debreceni és a pécsi egyetemen végzett jogot, de a háború, és betegsége nem engedte befejezni ezen tanulmányait. A közigazgatásban helyezkedett el, de annak átszervezése első hullámban sodorta el a nyíregyházi Megyeházáról. Nyírbátorba került, ahol családi élete és a lehetőségek a pedagógus pályára irányították. Nem volt született nyírbátori. De lokálpatrióta nem csak az lehet, aki helybéli születésű. ( Attól pedig, hogy valaki helybéli születésű, még nem biztos, hogy lokálpatrióta. / A szerző./ ). Szalontai Barnabás, a hűséges lokálpatrióta, a város díszpolgára munkássága, életútja erre a leghitelesebb bizonyíték – fejtette ki Németh Attila alpolgármester a tér névadó ünnepségén.   Méltán nevezett el teret róla a város képviselő testülete. Nem azért, hogy elismerésben részesítse. A magas elismeréseket – Állami Díj, a „Városért” kitüntetettje, később a díszpolgári cím – már életében megkapta. Hanem mert munkássága és a városra gyakorolt, máig is ható hatása azt megköveteli az utókortól – méltatta a döntést az alpolgármester.

Dr. Báthori Gábor, a MNM Báthori István Múzeum igazgatója az 1955-ben e múzeumot megalapító, majd 1962-től haláláig, 1984. március 5-ig azt igazgató néprajztudósra, történészre, az Állami Díjas múzeumigazgatóra, annak szakmai pályafutására emlékezett.

A város polgármestere, Máté Antal leplezte le a névadó emléktáblát, majd a család tagjaival és a regnáló múzeumigazgatóval a névadó születésének napra 97. évfordulója alkalmából, születésnapján a kegyelet, az emlékezés és tisztelet koszorúját helyezték el az emléktáblánál.

A közterület neve immár Szalontai Barnabás tér. A névadóünnepségen és a névadó emléktábla felavatásán a családtagok, az önkormányzat és a város képviselő testülete, valamint a Múzeum Baráti Kör tagjain kívül barátok, ismerősök is részt vettek.

Tanyik József

This slideshow requires JavaScript.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22