Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

 Gérecz Attila (1929-1956) költő, ’56-os forradalmár verseiből összeállított zenés előadással ünnepli A magyar kultúra napját január 22-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színtársulata.

A darab a költő első, 1954-ben írt Így bocskorosan című verséről kapta nevét, ezzel szeretnének emléket állítani Gérecz Attilának és az 1956-os forradalom hőseinek – írta a színház az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden.
Az előadás rendezője Vaszkó Bence színész, aki a rendezés mellett szereplőként is részt vesz majd az előadásban. A darab gerincét a költő az édesanyjának írt, egyetlen fennmaradt levele képezi, a szövegkönyvet pedig versei alapján készítette el a rendező.

94188d864c6c7facd68029daece4ab80e4ca430c
“A versek nagy részét megzenésítettük, a négy tagú zenekar kíséri, illetve kiegészíti az előadók dalait, táncait. Vezérmotívum a zenében és a koreográfiákban a népi vonal, amelyet a zenében zenei groove-ok, a táncban modern stílusú elemek színesítenek” – mondta Vaszkó Bence.
Az előadásban Vaszkó Bencén kívül Pregitzer Fruzsina, Bende Kinga és Rák Zoltán színészek szerepelnek, a zenészek között feltűnik Sirkó Eszter színésznő is.
Gérecz Attila fiatalabb korában versenyszerűen sportolt, 1949-ben lett a magyar öttusa-válogatott kerettagja. Pisztolylövésben legyőzte későbbi olimpiai- és világbajnok Benedek Gábort, emellett kitűnően lovagolt, vívott, futott, úszott és versenyszerűen síelt is. Sportkarrierjét 1950. december 8-i letartóztatása törte derékba; az összeesküvés és hazaárulás vádjával bíróság elé állított Gérecz végül 15 év börtönbüntetést kapott.
1954-ben az áradó Dunát átúszva szökött meg a váci börtönből, ám nem sokkal később elfogták, a szökésért további három év szigorított börtönnel sújtották. A fogságból 1956. október 23-ai forradalom révén szabadult ki, majd csatlakozott a szabadságharcosokhoz. A költő november 7-én, az utcai harcok során vesztette életét.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22