Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Barack Obama amerikai elnök hetedik, és egyben az utolsó évértékelő beszédében ismét felszólította a kongresszust, hogy oldja fel a Kuba ellen érvényben lévő gazdasági embargót, miután egy éve elindította a diplomáciai kapcsolatok normalizálását a szigetországgal.

Ha meg akarják erősíteni vezető szerepünket és hitelességünket az amerikai földrészen, akkor ismerjék el, hogy a hidegháború véget ért és oldják fel az embargót – szólította fel az elnök a törvényhozókat.
Obama egyben ismét sürgette a guantanámói haditengerészeti támaszponton működtetett, terrorizmussal gyanúsított külföldiek fogva tartására használt börtön bezárását.” Ez a börtön drága, szükségtelen, csak arra jó, hogy ellenségeink felhasználják toborozó röplapjaikon – mondta.

1120251_1280x720

Obama elnök a Kongresszus két háza, valamint a legfelső bíróság tagjai, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjai és meghívott vendégek előtt mondta el évértékelő, vagy ahogyan az Egyesült Államokban nevezik, az unió helyzetéről szóló beszédét. “Rövidebb leszek, mint szoktam” – kezdte beszédét az elnök, de valójában körülbelül ugyanolyan hosszan beszélt, mint szokott. Az évértékelő mintegy egy órán keresztül tartott, a jelenlévők többször is heves tapssal szakították meg. “Nemcsak a következő évről akarok beszélni, hanem a következő évekről, a jövőről” – fogalmazott az elnök. Optimizmust sugárzott, amikor azt fejtegette, hogy az amerikaiak mindig képesek voltak úrrá lenni félelmeiken, képesek voltak előre tekinteni, meglátni a lehetőségeket, és ezáltal erősebbek és jobbak lettek.

“Változó időkben élünk” – mondta Barack Obama, s arra emlékeztetett, hogy az amerikaiak mindig képesek voltak túlélni a nehézségeket, az amerikai az optimizmus nemzete.
Obama szólt kormányzata eredményeiről is, így az egészségbiztosításról, a fegyverviselés-, és eladás szabályozásáról, vagy a minimumbér-emelésének ügyérőla kongresszus mindkét háza, a kormányzat tagjai, a Legfelső Bíróság tagjai, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjai és meghívott vendégek előtt. Érkezéskor mind az elnököt, mind a first ladyt viharos taps fogadta. Az elnöknek az unió helyzetét taglaló beszédét többször is a tetszésnyilvánítás tapsa szakította meg.

– Aki azt mondja, hogy Amerika hanyatlik, az a képzelet világában él – fogalmazott Barack Obama amerikai elnök, aki hivatali idejének utolsó évértékelő beszédében a kormányzat gazdasági eredményeinek felsorolása mellett az Egyesült Államok világpolitikai vezető szerepét hangsúlyozta.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok a leghatalmasabb állam a világon. Az Egyesült Államoknak van a legerősebb és tartósan erős gazdasága. Úgy fogalmazott, hogy bár veszélyes időket élünk, ezek az idők nem azért veszélyesek, mert Amerika meggyöngült volna.
Kitért a terrorizmusra, amely szerinte az Egyesült Államokat is fenyegeti ugyan, de nem a létében. Az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel le kell számolni – hangsúlyozta Barack Obama, és arra kérte a kongresszust, hogy járuljon hozzá katonai erő alkalmazásához az Iszlám Állam ellen.

– El kell utasítanunk mindennemű politikát, amely az embereket faji vagy vallási alapon veszi célba, különbözteti meg – hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök évértékelő beszédében, szavait kimondatlanul a republikánusok egynémely elnökjelölt-aspiránsának címezve.

“Nem politikai korrektségről van szó. Hanem annak megértéséről, hogy mi tesz bennünket erőssé” – fogalmazott Barack Obama, az amerikai belpolitika jelenségeit is elemezve. Szerinte a világ nemcsak katonai arzenálja miatt tiszteli az Egyesült Államokat, hanem a sokszínűségéért és a nyitottságáért is, azért, ahogyan tiszteletben tart minden hitet, vallási meggyőződést.
Az elnök kiemelte: azzal, hogy politikusok muszlim embereket sértegetnek, hogy mecsetek borulnak lángba, vagy hogy gyermekek zaklatásnak vannak kitéve, az Egyesült Államok korántsem válik erősebbé. Sőt, kisebbíti Amerikát a világ szemében, megnehezíti Amerikának, hogy elérje céljait – mondta.

Barack Obama amerikai elnök az évértékelő beszédében új kezdeményezést jelentett be a rákbetegség elleni harcban.

– Tegyük Amerikát olyan országgá, amely egyszer és mindenkorra felszámolja a rákot – mondta.
Obama jelentőségében a Hold meghódításához hasonlította a meghirdetett nemzeti programot, s irányítására Joe Biden alelnököt kérte fel. Biden fia tavaly májusban, 46 éves korában rákban meghalt.

 

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22