Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Menekültek görög segítői kapták az Európa Tanács Wallenberg-díját

A görög Leszbosz szigetén szolgálatot teljesítő Agkalia egyesület kapta az Európa Tanács által a magyar és a svéd parlament kezdeményezésére 2012-ben alapított, Raoul Wallenbergről elnevezett díjat 2016-ban, mert nemzetiségre, vallásra, származásra való tekintet nélkül segített több ezer menekültnek tavaly – tájékoztatott közleményében az Európa Tanács szerdán.

lesbos-3821-i-auksisi-twn-metanasteutikwn-rown.w_hr
Fotó: www.thetoc.gr

A görög szervezet 2015-ben több mint 17 ezer partot érő menekültnek nyújtott segítséget Leszbosz szigetén. Az egyesület élelmiszerekkel, orvosi ellátással, friss vízzel látott el hónapokon keresztül az “Európa kapujává vált” szigeten minden rászorulót – írja közleményében a tanács.
A helyi önkénteseket tömörítő Agkalia egyesületet egy görög ortodox pap, Dimou Efsztratiosz alapította, aki 2015 szeptemberében hunyt el. A szervezet munkáját adományokból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi. Tevékenysége az alapvető európai értékeket tükrözi, amellyel hozzájárul az emberi jogok védelmének széles körben való terjesztéséhez – hangsúlyozta a díjátadón Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, a díjat odaítélő bizottság elnöke.
Az Agkalia egyesület nevében a 10 ezer euróval – bő 3 millió forinttal – járó díjat Georgiosz Tirikosz-Ergasz, az egyesület önkéntese vette át Strasbourgban.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22