Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Hét rutinos és kilenc, világversenyen még nem járt játékossal vág neki a pénteken kezdődő lengyelországi Európa-bajnokságnak a magyar férfi kézilabda-válogatott, hogy kvótát szerezzen Rióra vagy indulhasson az olimpiai selejtezőn.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány a korábbi évek alapemberei közül kihagyta Lékai Mátét, Császár Gábort és Ilyés Ferencet, ugyanakkor a keret több mint fele első felnőtt kontinensviadalára készül. A csütörtöki elutazás előtt Nagy László csapatkapitány is kiemelte: hogy neki, mint korelnöknek, valamint Eb-n, vb-n, olimpián már szerepelt társainak az volt az egyik feladata, hogy felkészítsék a fiatalokat, jelezve nekik, hogy ne izgulják túl a viadalt, noha nagy a tét.

Talant-Dujshebaev
Nagy mellett Mikler Roland, Ancsin Gábor, Nagy Kornél, Schuch Timuzsin, Zubai Szabolcs és Iváncsik Gergő számít rutinosnak a keretben, így elmondható, hogy Dujshebaev bátran nyúlt a fiatalokhoz.
A kapitány szerint a felkészülés jól sikerült, közvetlenül az Eb előtt egy hónapot tudott együtt gyakorolni a csapat. Ugyanakkor a szerbek elleni két barátságos mérkőzésre – vereség Zentán, döntetlen Kecskeméten – elmondható, nem sikerült a főpróba.
Az Eb-n nagy a tét: a győztes – francia siker esetén az ezüstérmes – kijut a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon (Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia) kívül a két legjobb együttes szerepelhet az ötkarikás selejtezőn.
Lengyelországban a magyar mellett a macedón, a szerb, az izlandi, a fehérorosz, a norvég, a svéd, az orosz és a montenegrói válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért.
Amennyiben a csapat áprilisban selejtezhet, akkor az MKSZ pályázik a kvalifikációs torna megrendezésére.
Az olimpiai kijutásért 80 millió forintot osztanak szét a játékosok között. Ha a csapat kvalifikációs tornán vehet részt, akkor 30 milliót. Az Eb-arany 20 milliót, a második hely 10 milliót, a harmadik hely ötmillió forintot ér. Az összegek összeadódnak, azaz például az első helyezéssel elért olimpiai kijutás 100 millió forintot jelentene.
A négy csoportból a legjobb három-három együttes kerül a középdöntőbe. A magyarok gdanski továbbjutás esetén Wroclawban játszanak a spanyol-svéd-német-szlovén négyes jobbik három válogatottjával. Az elődöntőbe a középdöntős hatosok első két helyezettje kerül. Az ötödik helyért a középdöntős harmadik helyezettek, a hetedik helyért a negyedikek mérkőznek.
Az Eb magyar mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.
A Rióig vezető úton a női válogatott már elbukott: a decemberi dániai vb-n csak a 11. helyen zárt, így lemaradt a márciusi selejtezőről és vele együtt az olimpiai részvétel jogáról.
Az olimpiák történetében 1976 óta van jelen egyszerre a férfi és a női kézilabda. Leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját, mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte 1936-ban és 1972-ben rendeztek férfi tornát nyári olimpián, azokon ott voltak a magyarok. Így ha Rióban nem szerepelhet egyik magyar csapat sem, akkor megszakad a magyarok ötkarikás sorozata.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22