Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Folytatódik az egykori futballklub tulajdonos Sziky Gyula bűnetető pere a Nyíregyházi Törvényszéken, a per tárgya 133 millió forintos adócsalás.
Mint emlékezetes, 2012. december 3-án meghozott ítéletben Sziky Gyula elsőrendű vádlottat kétrendbeli adócsalás bűntettében, adócsalás bűntettében és magánokirat-hamísítás vétségében mondta ki bűnösnek a törvényszék és halmazati büntetésként egy év hat hónap börtönbüntetésre, mellékbüntetésként két évre a közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott feleségét felmentette a törvényszék az adócsalás vádja alól.

Fotó: Móricz Csaba
Fotó: Móricz Csaba

Fellebbezéseket követően a Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa 2013. november 25-én hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság határozatát és új eljárás lefolytatására utasította a törvényszéket. Az indoklás szerint a nyíregyházi törvényszék olyan eljárási hibát vétett, mely az ítélet felülbírálatát kizárja. Az elsőfokú bíróság ugyanis törvényes ok nélkül zárta ki a tárgyalásról a nyilvánosságot és ez eljárási szabálysértés volt.
Az új eljárás 2014. április 1-én kezdődött és eddig tíz tárgyalási napot tartottak. 2016. január 13-án a tanúk meghallgatásával folytatódott az ügy feltárása.
A vádhatóság szerint Sziky Gyula elsőrendű vádlott megbízása alapján a munkáltatója 2002. adóévre 2003 áprilisában nyújtott be személyi jövedelemadó bevallást az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóságához. Sziky nem közölte a munkáltatójával, hogy foglalkoztatási jogviszonya mellett, más forrásból több mint 130 millió Ft adóköteles jövedelme származott. A 2004. adóévre szóló személyi jövedelemigazolásában pedig nem szerepeltette 100.000.000 Ft egyéb adóköteles jövedelmét, továbbá egy üzletrészének értékesítése során árfolyamnyereségből elért jövedelmét. Így Sziky Gyula a vád szerint 2002. és 2004. között az adóbevételt több mint 130 millió forinttal csökkentette. Az eltitkolt jövedelemre a vagyonosodásra is kiterjesztett utólagos személyi jövedelemadó ellenőrzés során derült fény. Az adóhatóság vizsgálatai során Sziky a bevallásaiban eltitkolt jövedelme igazolására 2006 októberében valótlan kölcsönszerződések másolatait nyújtotta be. A vállalkozó egyébként bűnösségét nem ismerte el, a bűncselekmények elkövetését tagadja.
Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft. egykori tulajdonosa ellen jelenleg egy másik eljárás is folyamatban van: érintett az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet volt vezetőjének és társainak büntetőperében, itt Sziky Gyulát vesztegetéssel vádolják. Ezzel kapcsolatban Magyarország moszkvai nagykövetségének korábbi mezőgazdasági attaséja, Kiss Szilárd Miklós és Sziky Gyula telefonbeszélgetéseinek lehallgatatása során jutottak a nyomozók bizonyítékokhoz. Ebben az ügyben a tárgyalás 2015. december 8-án volt, Kecskeméten.
Sziky Gyula tevékenysége már a 2002 környékén a hatóságok látókörébe került, bár még évekig tartott, míg a bíróság elé került, a vége pedig egyelőre nem látszik. A csalás bűntette és magán-okirat hamisítás vétsége ügyében 2006-ban született meg az első ítélet és végül 2012 októberében Sziky Gyula felmentésével zárult, mivel a bíróság szerint, a Sziky Gyula terhére felrótt cselekmények nem voltak kétséget kizáró módon bizonyíthatóak. Az első ítéletet ebben az esetben is hatályon kívül helyezte a másodfok, mivel a bíróság vélemény szerint az elsőfokú bíróság ítélete nem volt megalapozott.

Móricz Csaba

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22