Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Hosszú idő után csütörtökön végre sajtótájékoztatót tartott a nyíregyházi Fidesz-frakció a 2,1 milliárd forintos Sóstó-fejlesztés körül kirobbant botránnyal kapcsolatban, ezekkel a tételmondatokkal: „a két testületi tag hazugságokat terjeszt” , illetve „megrendelésre, Budapestről irányítják őket” másképpen „politikai haszonszerzés folyik”  továbbá, hogy  „ártanak a városnak” ! Jászai Menyhért alpolgármester, a kormányzópárt nyíregyházi elnöke egyébként egyenesen azzal vádolja az újságírókat, hogy megrendelésre írták a tényfeltáró cikkeket. Pont a tényfeltáró újságírás az ma Magyarországon amúgy, amit politikai megrendelésre űznek az újságírók! A fideszes káder csacsiságain azonban ne akadjunk fenn, következzék összefoglalónk:

A 19 millió forintért felújított csónakház az átadást követő egy hónap után. - Fotó: Móricz Csaba
A 19 millió forintért felújított csónakház az átadást követő egy hónap után. – Fotó: Móricz Csaba

 

A sajtótájékoztatón – amire mi egyébként nem kaptunk meghívót- nem hangzottak el konkrét cáfolatok az Átlátszó cikkeiben felsorolt tényekre, az eseményről szóló beszámolókban legalábbis nem találtunk ilyesmit.  A sajtótájékoztatóról portálunk által összegyűjtött tudósításokat átolvasva egyetlen cáfolatot, a feltárt információkat megkérdőjelező tényt nem találtunk, teljes talány tehát, hogy miben hazudtak volna a Fidesz-által támadott helyi ellenzéki képviselők – Hunyadi János, a DK elnöke és Lövei Csaba, az Együtt politikusa -, akik keddi sajtótájékoztatójukon jelentették be, az Együtt feljelentéssel élt a feltárt visszásságokkal kapcsolatban. Ellenben, arra vonatkozóan több valótlan állítás is elhangzott, miszerint a Városháza minden esetben megtette volna a megfelelő jogi intézkedéseket!

A tényfeltáró cikkekkel kapcsolatban egyetlen egy helyreigazítási kérelmet, jogi eljárást nem kezdeményezett a Városháza.  Holott erre lehetősége lenne, persze abban az esetben, ha tételesen cáfolni tudná az Átlátszó cikkeiben leírtakat.

A nol.hu tudósításának esetében élt is a lehetőséggel, így azt kell gyanítanunk, hogy Nyíregyháza polgármesteri hivatalának jogászai valószínűleg jól ismerik a sajtótörvény ide vonatkozó rendelkezéseit.     

Abban ugyanis igazat mondott Jászai Menyhért, hogy a személyes adatokkal való visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt indított nyomozást megszüntették, de nem azért, mert nem történt szabálytalanság, hanem azért, mert az nem bűncselekmény. A nyomozás során ugyanakkor megállapításra került, hogy a Sóstó- Gyógyfürdők Zrt. és Nyíregyháza MJV önkormányzata 2015 áprilisától – 2015 októberéig, vagyis a cikk megjelenéséig, a személyes adatok kezelésének szabályait megsértette, az ügyben a mai napig hatósági vizsgálat van folyamatban. Ugyanakkor a birtokunkban lévő, nyomozást megszüntető határozat kitér arra, hogy az ügyben feltárt adatokat megküldi a nyomozóhatóság különböző más hatóságoknak – további vizsgálat céljából. Vizsgálni való ugyanis bőven akad a sóstói projekt kapcsán!

Jászai Menyhért ugyanakkor arról sem beszélt, hogy a NAV – költségvetési csalás gyanújával – a nyomozást tovább folytatja, amelynek meghosszabbított határideje január 22. és információink szerint újabb hosszabbítás várható.

Híradások szerint egyébként ​Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő az esküjükre emlékeztetett: arra, hogy etikusan, a lakosság érdekeit szem előtt tartva végzik a munkájukat… Épp erre emlékeztetett Hunyadi János is kedden, vita ezek szerint abban lehet, hogy mi szolgálja a lakosság érdekeit 2,1 milliárd forintnyi közpénz elköltése közben.

Az egyébként rejtély, hogy mi tartott ennyi ideig a Fidesz frakciónak a megszólalásig, de valószínűleg nem vonatkoztathatunk el attól a ténytől, hogy a Hír Televízió stábja az Átlátszó cikke alapján két napig forgatott Sóstón…

Adás: 2016. január 15-én 20.00 – Látótér

 

Kárpáthy Andrea

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22