Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az Együtt egészségpolitikai elképzeléseiről, az elodázhatatlan kormányzati beavatkozás kívánatos irányairól tartott sajtótájékoztatót Nyíregyházán a  Jósa András Kórház bejáratánál Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke és Lövei Csaba, a párt nyíregyházi önkormányzati képviselője. 

MCS18419
Szigetvári Viktor – Fotó: Móricz Csaba

Az Együttnek van koncepciója az egészségügyről, melynek kidolgozásában dr. Komáromi Zoltánnak, az ország egyik legismertebb háziorvosának, a párt elnökségi tagjának szakértelme is benne van – tudatta elöljáróban Szigetvári Viktor. Hogy az Együtt egészségügyi programjának elemei a magas kommunikációs küszöb ellenére mégis eljussanak a nyilvánossághoz, ma kilenc helyszínen – például Győrben, Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon is – hasonló rendezvényt tartottak, a téma fontosságát az egészségügyből naponta érkező vészjelzések  indokolják.

A helyszínre utalva, a jelentős fejlesztés nyomán megújult kórházi körülményeket elismerve Lövei Csaba rámutatott, az egészségügyben dolgozók helyzetéért és az ellátórendszer korszerűsítéséért emelnek szót.

Mindenek előtt a folyton újratermelődő kórházi adósságok konszolidációjára hívta fel a figyelmet Szigetvári: fél év után ismét 60-70 milliárdos tartozással küzdenek a fekvőbeteg intézmények, és a rendszerben kódolva van ennek idei újratermelése. Az Együtt elnöke a költségvetés 120 milliárdos módosítását ajánlja a kormányzat figyelmébe. Az ágazat problémájának kezelése, az Együtt szerint, a költségvetés 300 milliárdos emelését indokolná. Még a visegrádi országok között is sereghajtók vagyunk azzal, hogy a GDP 4,7 százalékát fordítjuk az egészségügyre, a többiek ugyanis 6-6,9 százalékot, az OECD-országok 9 százalékos átlagától messze elmaradva.  A 300 milliárd átirányítása még mindig csak 1 százaléknyi emelést jelentene. De ez alapot adhatna a párt azon követelésének, hogy a kormányzat kezdjen hozzá egy 10 éves bérmegállapodás létrehozásához: csak a szakszervezetekkel, kamarákkal, munkaadókkal megegyezésre jutva lehetne megakadályozni ugyanis a további romlást.

Ugyancsak követelésként fogalmazta meg Szigetvári Viktor a járóbeteg-ellátásban kialakult várólisták azonnali felszámolását. Mint hangsúlyozta, ne kampányszerű népegészségügyi programokat hirdessen a kormány, mert csak úgy lehet a súlyos népegészségügyi problémákat orvosolni, ha az önkormányzatokat és a háziorvosokat érdekeltté teszik a legsúlyosabb halálokot jelentő szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek szűrésének, korai diagnosztikájának megoldásában. Szót emelt a minősíthetetlen élelmezési színvonal ellen, és az irányítási problémák miatt a mentőszolgálatból is menekülő szakemberek érdekében – és ez mind pénzkérdés, mutatott rá az Együtt elnöke.

-Nem kancellárokra van szüksége az ellátórendszernek, ahogy a legújabban napvilágra került hírek szerint a Fidesz tervezi kezelni a problémákat! Az a módszer, ami az egyetemeken se működik, az államosított egészségügyben végképp nem fog, hisz az egyébként is az állam által kinevezett kórházigazgatók presztizsét ássa alá egy odaküldött Fidesz-kommiszár. Az így kialakuló vezetési konfliktus csak még súlyosabb válságot idéz elő – hangsúlyozta Nyíregyházán az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor.

Kárpáthy Andrea

 

This slideshow requires JavaScript.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22