Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Csehországban, egy Tisnov városához közeli erdőben találta meg a rendőrség annak a Jozef Hamalának a földi maradványait, akit az Aranykéz utcai robbantással vádolt Jozef Rohác bűntársaként tartanak számon és aki után több ügyben másfél évtizede nyomoztak a szlovák bűnüldöző szervek – erősítette meg az MTI-nek Michal Slivka, a szlovák Országos Rendőr-főkapitányság (PPZ) szóvivője pénteken.

15051-aranykez2-velledits

Jozef Hamala neve több – a múlt évszázad kilencvenes éveiben elkövetett – bűncselekményhez kötődik Magyarországon is, egyebek mellett állítólag Jozef Roháccsal együtt részt vett az Aranykéz utcai robbantás megszervezésében és előkészítésében. A szlovák hatóságok 1999 óta eltűntként tartották számon, 2013-ban pedig a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) már a feltételezett meggyilkolásának ügyében indított eljárást.
“A cseh, de főként a magyar rendőrséggel folytatott szoros együttműködésnek köszönhetően sikerült felderítenünk a gyilkosság elkövetésének néhány körülményét” – mondta az MTI-nek Slivka, aki szerint kiderült, hogy Hamalát 2002-ben, a csehországi Brünn (Brno) közelében gyilkolták meg. Az elkövető a fejére leadott pisztolylövéssel végzett vele, majd a holttestet elásta a közeli erdőben. A rendőrségi szóvivő közlése szerint a gyilkosságot azért követték el, hogy Hamala ne tudjon tanúskodni több, a kilencvenes évek végén Magyarországon elkövetett bűncselekményben indított perben.
Michal Slivka elmondta: a Hamala földi maradványai után folytatott kutatás csak a múlt év végén hozott eredményt, a csontokat december utolsó napjaiban találták meg. A szóvivő szerint a gyilkossággal egyelőre több személy is gyanúsítható, ezek neveit a nyomozásra való tekintettel egyelőre nem közli a szlovák rendőrség, amely jelenleg arra vár, hogy cseh partnereik lezárják a nyomozás rájuk eső részét és átadják az ügyet Pozsonynak.
A szlovák rendőrség szerint Hamala sírját olyan személyek vallomásai alapján sikerült azonosítani, akik korábban a kilencvenes évek legjelentősebb pozsonyi alvilági csoportjának tagjai voltak. Ezt a csoportot az 1997-ben meggyilkolt Miroslav Sykora alapította, tagjait a “keresztapa” halála és a csoport többszöri újraszervezése, majd szétesése után is Sykorovci néven vezeti a szlovák rendőrség. A csoporthoz kötődő – többségükben 10-20 éve elkövetett – bűncselekmények felgöngyölítése mintegy két éve vett új lendületet. Azóta tagjai közül többen rács mögé kerültek, és az ügyükben folyamatban lévő, egymásba szövődő perek során – részben vádalkuknak köszönhetően – több korábbi gyilkosságot és egyéb súlyos bűncselekményt sikerült megoldani vagy részben kibogozni.
Egyes vélemények szerint az egymást átszövő perekben új fordulatot hozhat, hogy tavaly ősszel elfogták Róbert Lalist (más néven Kybelt), aki Miroslav Sykora halála után átvette a Sykorovci csoport vezetését. Lalist – akit több évi nyomozás után októberben Kölnben fogtak el és decemberben adtak ki Szlovákiának – egy egész sor gyilkosság meg- vagy elrendelésével és más bűncselekményekkel gyanúsítják. A kilencvenes években Pozsonyban és környékén elkövetett gyilkosságok között akad robbantásos merénylet is, és néhánynak az elkövetésével Jozef Rohácot vádolják, aki Jozef Hamala állítólagos társa volt, és akit a bazini (Pezinok) specializált büntetőbíróság kérése alapján szerdán szállítottak ideiglenesen Szlovákiába.
Katarína Kudjaková, a bazini bíróság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy Rohácot törvényszéki pszichiátriai vizsgálat céljából szállították Szlovákiába, és várhatóan már a jövő hét elején visszaviszik Magyarországra. Rohác így személyesen nem vesz részt a Besztercebányán zajló maffiaper jövő csütörtöki tárgyalásán, amelynek ő az egyik vádlottja.
Rohác már korábban beleegyezett, hogy ezt a pert távollétében is tárgyalhassa a bíróság – mondta az MTI-nek nyilatkozva Dusan Danovy, Rohác ügyvédje. Kifejtette: bár maga is értesült Jozef Hamala holttestének megtalálásáról, nem feltételezi, hogy ügyfele ideiglenes Szlovákiába szállítása közvetlen összefüggésben állna ezzel. Mint mondta: egyelőre sem vele, sem védencével nem közöltek olyan információt, hogy a törvényszéki vizsgálaton kívül másról is szó lenne.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22