Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Jégről mentési gyakorlatot tartottak a nyíregyházi hivatásos- és az ibrányi önkormányzati tűzoltók, valamint a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai hétfőn délelőtt Nyíregyházán, a Bujtosi tavon. Hétfőn reggel hat-nyolc centiméter vastagságú jég borította a tavat, amely könnyen beszakad, így a téli sportolásra, a korcsolyázásra sem alkalmas.

Elsőként Toldi András tű. őrnagy, nyíregyházi tűzoltóparancsnok eligazítást tartott a harmincfős állománynak, milyen szabályokat és eszközöket alkalmazzanak, hogy végrehajtsák a gyakorlatot. A parancsnok kiemelte: minden esetben párokat alkotva kell a bajba jutott segítségére menniük.

IMG_4068

Az eligazításon elhangzott, ha valaki ilyen helyzetbe kerülne, maradjon minél nyugodtabb és fölhasalva a jégre próbáljon meg kikúszni a partra. A tűzoltók léket vágtak a jégen, majd a búvárok és a tűzoltók együtt gyakorolták, milyen technikákkal tudnak segíteni a bajba jutottakon. A vízben elhelyezkedtek a „mentendő személyek”, akik ebben az esetben tűzoltók és búvárok voltak. A mentést mentőstég, gumicsónak, gumitömlő használatával gyakorolták. Ez, igen nagy fizikai megpróbáltatást jelent a léknél a mentőeszközre fektetéskor, valamint a vízparton munkálkodó tűzoltóknak is, hiszen nekik kellett biztosítani mentőkötelekkel a mentés sikeres végrehajtását.
Néhány jó tanács:
Amennyiben segíteni akarunk a jégbe szakadt illetőnek kiszabadulnia hideg vízből, akkor sem szabad állva megközelíteni a léket. A beszakadt emberhez kúszva kell odamenni, vinni kell valami eszközt, amivel ki lehet húzni a vízből. A vízbe esett ember ne kapálózzon, próbáljon meg nyugodt maradni, hiszen a mozgástól a ruha közé szorult levegő kiáramlik, így nehezebb fent maradni a vízben. A tűzoltók kiérkezéséig a legbiztosabb, ha a mentendő személyhez kötelet juttatunk el, de lehet használni létrát, vagy hosszú ágat is, valamint szóval kell tartani a bajba jutott személyt. Fontos, hogy ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét! Az utolsó szakaszt mindig hidaljuk át eszközökkel, ággal, bottal, kötéllel.
Ha a bajba jutott már a jég alá került, már csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet a mentésre, így mielőbb értesíteni kell a tűzoltóságot a 105-ös, vagy a 112-es segélyhívó számokon.
Szerencsére nem gyakori, hogy jégről kellene menteni, de évekkel ezelőtt Nagykálló mellett egy járművel mentek a befagyott vízfelületre, amely alatt beszakadt a jég, személyi sérülés nem történt. Ennek ellenére fontosak a gyakorlatok, hiszen, ha csak egy ember életét meg tudják menteni a tűzoltók, már megérte.

Dóka Imre tűzoltó főhadnagy
megyei szóvivő

IMG_4052

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22