Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Nemzeti ünnep, Martin Luther King meggyilkolt polgárjogi harcos emléknapja a hétfő az Egyesült Államokban, a szövetségi hivatalok, a közintézmények, köztük sok iskola is, zárva tartanak.

Minden esztendő januárja harmadik hétfőjén emlékeznek meg Kingről az amerikaiak. Az emléknap viszonylag rövid ideje hagyomány: 1983-ban szavazta meg a törvényhozás, az erről szóló törvényt Reagan elnök írta alá. A Kongresszus politikusai nem sokkal Martin Luther King 1968-ban történt meggyilkolása után kezdték meg az egyeztetést, és a javaslat az volt, hogy a polgárjogi harcos születésnapja legyen az emléknap. A törvényjavaslatot támogatták a civil szervezetek és az érdekképviseleti szervek (szakszervezetek) is.

UNSPECIFIED - CIRCA 1970:  Photo of Martin Luther King Jr  Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images
UNSPECIFIED – CIRCA 1970:  Martin Luther King Jr – Fotó:  Michael Ochs Archives/Getty Images

A kezdeményezés azonban elsikkadt, s csak akkor kapott ismét figyelmet, amikor -1979-ben- Stevie Wonder dalt komponált “Boldog születésnapot” címmel, Martin Luther King tiszteletére. A híressé vált dal kifejezetten a meggyilkolt tiszteletesről szólt, meggyőzni akarván azokat is, akik esetleg ellenezték az ötletet.
A törvényjavaslat 1983-as elfogadásáig, illetve az elnök által történt aláírásáig hosszú volt a vita. Egyes politikusok, így például Jesse Helms szenátor azzal vádolta meg Kinget, hogy kommunista szimpatizáns volt, ezért nem érdemel emléknapot, s azzal is próbált érvelni, hogy egy új nemzeti ünnep 12 milliárd dollár kiesést jelentene az országnak, mivel az ünnep egyúttal munkaszüneti nap is. A Martin Luther King emléknapot először 1986-ban ünnepelték meg, jóllehet, 2000-ig nem minden szövetségi államban tartották meg. Ezen a napon Martin Luther King életére, munkásságára emlékeznek, szerte az Egyesült Államokban, előadásokkal, koncertekkel, különféle rendezvényekkel. Valószínűleg nem véletlen, hogy hétfőn jelentették be annak a gyermekeknek készült képeskönyvnek a forgalomból történő kivonását is, amely George Washingtonról, az Egyesült Államok első elnökéről és a rabszolgáiról szól.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22