Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Több mint kétévi nyomozás után ma megkezdődött a NYÍRVV ügyvezetőjének és két tettestársának büntetőpere a Nyíregyházi Járásbíróságon. A zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben az ügyész ismertette a vádiratot. Ennek alapján a terhelteknek súlyos vádakkal kell szembenézniük. A Dr. Szilvási Péter vezette tanács ma a vádlottakat hallgatta meg. A három vádlott a neki felrótt bűncselekmények elkövetést nem ismerte el.

MCS18504
Fotó: Móricz Csaba

Mint emlékezetes,  az ügyet a NYÍRVV egyik dolgozója – akit a feljelentést követően eltávolítottak a cégtől és jelenleg is munkanélküli -, Orosz Zoltán robbantotta ki még 2013-ban. A felügyelőbizottság tagjaként  50-100 millió forint nagyságrendű fiktív számlázást gyanított, ezért  feljelentést tett az ügyészségen. A nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta le és vádemelési javaslattal megküldte az iratokat az ügyészségnek. Ezt követően, a Nyíregyházi Járásbírósághoz 2015. június 12-én nyújtotta be vádiratát a Nyíregyházi Járási Ügyészség.

Az ügyészség az első rendű vádlottat – aki jelenleg is a cég igazgatója –, Bocskai Pétert különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezeléssel vádolja. A vádhatóság álláspontja szerint a cég igazgatója szándékos tevékenységével 82 millió forint vagyoni hátrányt okozott a Nyíregyháza MJV száz százalékos tulajdonában lévő városüzemeltetési cégnek.

Szándékosság

2009-ben még működött a belső ellenőrzés: az akkori vezetőnek, Hámoriné Rudolf Irénnek jelezték, hogy a gréderezésnél addig alkalmazott átalánydíjas szerződések nem költséghatékonyak, mert a kifizetett díjak nem feleltek meg a tényleges vállalkozói teljesítménynek. Ezért a társaság Hámoriné vezetésével 2009-ben úgy döntött, hogy ezt követően óradíjas elszámolást kell alkalmazni. Az akkor bevezetett rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mivel megtakarítást eredményezett. A 2010-es önkormányzati választásokat követően, az új polgármester, dr. Kovács Ferenc 2011 júniusában Bocskai Pétert nevezte ki a NYÍRVV élére, így 2011 augusztusáig kettős ügyvezetés volt, majd 2011. augusztus 15-től az elsőrendű vádlott, Bocskai Péter önállóan jegyezte a céget.

Az ügyészség szerint Bocskai 2011 végén úgy döntött, hogy egyes vállalkozóknak olyan kifizetéseket fog biztosítani, amelyek messze meghaladják a 2009. óta alkalmazott – a vállalkozók és a NYÍRVV Kft. számára kölcsönösen előnyös – díjakat.  Az ügyészség szerint csak azzal, hogy Bocskai nem óradíjas elszámolás alapján fizetett, 29 millió forintos kárt okozott az általa vezetett társaságnak.

Kiszámlázott, de be nem dolgozott anyag

Bocska Péter a NYÍRVV nevében szerződést kötött útkarbantartásra N. János egyéni vállalkozóval, aki egyben a Nev-Út Kft. ügyvezetője. Szóban megegyeztek, hogy a kő beszerzésének árát és a bedolgozást, annak ellenére fogják kiszámlázni, hogy tudták, ezeket nem csinálják meg.

A teljesítés-igazolásokat – a szokásos ügymenettől eltérően – a főmérnök helyett a másodrendű vádlott D. Péter írta alá. Annak ellenére őt jelölték meg kapcsolattartóként, hogy a vádlott az útkarbantartáshoz szükséges szakmai ismeretekkel és gyakorlattal nem rendelkezett. D. Péter tisztában volt azzal, hogy a vállalkozó a szerződéseket nem fogja teljesíteni. Ennek ellenére vállalta, hogy a kifizetéshez szükséges iratokat aláírja, ezáltal elősegíti a kifizetést. Az így okozott kár ennél a tételnél 32 millió forintot tesz ki.

Összességében Bocskai Péter szándékos tevékenysége eredményeként a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. 82 millió 700 ezer 497 forint vagyoni hátrányt szenvedett el.

Az ügy első és harmadrendű vádoltja nem tett vallomást a bíróságon, így a bíró a nyomozás során rögzített vallomásokat olvasta fel, amelyben nem ismerték el a bűncselekmények elkövetést és vitatták a hatóság által kirendelt szakértő pártatlanságát és szakértelmét.  Mint Bocskai Péter kihallgatási jegyzőkönyvéből kiderült: dr. Kovács Ferenc polgármester nyilatkozata alapján tudható, hogy a NYÍRVV ügyvezetői posztjára a szekértő is pályázott; Bocskai álláspontja szerint nem lehet elfogulatlan egy olyan ember, aki szintén pályázott az állásra, de végül nem nyert. Arra kérdésre, hogy Bocskai Péter hogyan lett a NYÍRVV ügyvezetője, válaszként a jegyzőkönyvben azt rögzítették, hogy dr. Kovács Ferenc kinevezése alapján. Az ügy másodrendű vádoltja, D. Péter sem a nyomozás során, sem a tárgyaláson nem tett érdemi tanúvallomást.   A harmadrendű vádlott N. János a nyomozás során rögzített jegyzőkönyvek tanúsága szerint, szintén a szakértői véleményt támadta. Az első és harmadrendű vádlott védője indítványozta, hogy a szakértőt zárják ki az ügyből és új szakértő kijelölését kérték. A bíró ezzel kapcsolatban megkeresi az illetékes kamarát és véleményt kér, döntést ennek függvényében hoz majd.

A tárgyaláson egyébként jelen volt a hallgatóság soraiban Batizi Tamás, dr. Kovács Ferenc  polgármester kabinetfőnöke, valamint az Együtt és  Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselői.

A tárgyalás 2016. március 23-án tanúk meghallgatásával folytatódik.

 

Móricz Csaba

This slideshow requires JavaScript.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22