Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Együtt: Magyarországnak nemhogy olimpiára, de az olimpiai pályázatra sincs se pénze, se szüksége

Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke a Pricewaterhouse Coopers újabb 240 millió forintos szerződésének nyilvánosságra hozatalát követeli, hogy kiderüljön, mi került a másoláson és fordításon ennyi pénzbe, az után, hogy a megvalósíthatósági tanulmányra az adófizetők már kétszer ennyit kifizettek.

 MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Az a Schmitt Pál lett az Olimpiai Pályázati Bizottság elnöke, aki úgy gondolta, hogy egy szövegnek a fordítása önálló alkotásnak, tudományos munkának számít. Ezt a vitát korábban egyszer már elvesztette, a doktori címével és a köztársasági elnöki poszttal egyetemben. A gondolatát azonban most az olimpiai pályázatnál plagizálják, a PricewaterhouseCoopers 240 millió forintot kap, hogy gyakorlatilag lefordítsa a korábban már kifizetett megvalósíthatósági tanulmány egy részét.
Az Együtt szerint az egész olimpiai pályázatra a sunnyogás jellemző. Erről a megbízásról sem a kormánytól tudunk, hanem azért, mert tegnap megjelent az európai közbeszerzési értesítőben, hogy 2015. november 19-én lezártak egy eljárást, amelyben úgymond műszaki okok miatt csak egy ajánlattevő képes teljesíteni, mégpedig a PricewaterhouseCoopers. A megbízás tárgya egy pályázati kérdőív elkészítéséhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatás.
A szerződés nem meglepő módon nem elérhető. Ezért a tegnapi napon közérdekű adatigénylést adtam be, hogy legalább néhány hónap múlva megtudhassuk, pontosan miről is van szó.
A szóban forgó pályázati kérdőív egyébként három részből áll: az elsőben 86 kérdésre kell válaszolni, legfeljebb 60 oldalon, a másodikban 23 kérdésre kell válaszolni, legfeljebb 20 oldalon, a harmadikban 134 kérdésre kell válaszolni, legfeljebb 110 oldalon. Térképekkel és táblázatokkal együtt, angolul és franciául. A kérdések olyasmikre vonatkoznak, mint helyszínek, létesítmények, közlekedés, jogi környezet, költségvetés, versenynapok, időjárás.
Néhány kérdésben döntést kell hozni, ebben egy tanácsadó cégnek nincs feladata, minden más tételesen benne van az 1372 oldalas megvalósíthatósági tanulmányban, amely pontosan ezekkel a kérdésekkel foglalkozik. Azért pedig a magyar adófizetők 480 millió forintot már kifizettek.
Az Együtt szerint a szövegek kivágása a tanulmányból, és azok lefordítása nem kerülhet 240 millió forintba, ahogy nem igaz az sem, hogy csak PwC tudja ezt elvégezni. El tudná ezt végezni bármely közepes képességű egyetemista, diákmunkában, az ár töredékéért, de talán még Schmitt Pál is.
Az Együtt követeli, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra az érintett szerződést, hogy láthassuk: mi került a munkán 240 millióba!
Az Együtt szerint az oktatásban és az egészségügyben nap mint nap látható problémák mellett az országnak nemhogy olimpiára, de az olimpiai pályázatra sincs pénze. De szüksége sem.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22