Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az elmúlt év viszonylag csendesen telt a katasztrófavédelemnél, az országot elkerülték a jelentős káresetek, a szervezet így erősebben tudott koncentrálni a megelőzésre – egyebek mellett ez hangzott el január huszadikán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évértékelő, feladatszabó országos értekezletén. A polgári védelmi kategóriában  Gyenge László tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelője vehetett át díjat. 

03__MG_7232
Fotó: Jóri András – BM OKF

A hagyományosan sajtónyilvános évértékelésen a Belügyminisztériumot dr. Kontrát Károly miniszterhelyettes képviselte, a rendezvényen megjelentek az Állami Számvevőszék, a rendvédelmi szervek, a Magyar Honvédség, illetve a társ- és együttműködő szervezetek, valamint a Magyar Rendvédelmi Kamara képviselői. Először dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, megbízott országos katasztrófavédelmi főigazgató adott széleskörű áttekintést a szervezet 2015-ös tevékenységéről. Elöljáróban kijelentette, az előző esztendő csendes év volt, két viharos napot kivéve az országban nem volt árvíz, jelentős mennyiségű belvíz, semmi olyan, ami a szokásos tűzoltói beavatkozásokon kívül jelentősebb erőfeszítést igényelt volna a katasztrófavédelemtől és tovább nehezítette volna az ország helyzetét, ami a megnövekedett a migrációs nyomás miatt amúgy sem volt könnyű. „A korábbi évekhez képest nyert szabadidőt nem töltöttük tétlenül: az éves célkitűzéseink megvalósítása érdekében növelni tudtuk az erőfeszítéseket, így a kiemelt feladatok teljesülésével elmondhatjuk, hogy 2015 a megelőzés éve volt.” – fogalmazott a tábornok. Tollár Tibor sorra vette az egyes szakterületeket, ismertette azok tavalyi eredményeit. A tűzvédelemmel kapcsolatban egyebek mellett elhangzott, a káresetek kilencvenkilenc százaléka egyes, vagy egyes kiemelt riasztási fokozatú esemény volt, ezeket a katasztrófavédelmi őrsök és az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltóságok képesek kezelni – mindez bizonyítja ezen egységek létjogosultságát. A polgári védelem területéről szólva a főigazgató elmondta, a megelőzési folyamat részeként a szakterület 2015-ben több mint huszonegyezer ellenőrzést tartott a lakosság védelme, a káresetek megelőzése, a kockázatok csökkentése érdekében. A tudatos tervezés, a társszervekkel és társhatóságokkal való hatékony együttműködés eredményeként tovább erősödött és megszilárdult a hatósági eszközökkel történő megelőzés, az előrelátó, komplex gondolkodás. Az iparbiztonság eredményei közül Tollár Tibor egyebek mellett a Seveso III. Irányelv hazai bevezetését, a katasztrófavédelem önálló ellenőrzési jogkörének a légi veszélyesáru-szállításra való kiterjesztését emelte ki, illetve azt, hogy az állandó kontroll miatt a fuvarozók egyre inkább betartják a szabályokat.

A vezérőrnagy beszélt az új információbiztonsági hatáskörökről, a hálózatbiztonsági feladatokról, a vízügyi, vízvédelmi teendőkről, statisztikákkal érzékeltette, milyen hatalmas munkát végeztek el tavaly a katasztrófavédelem integrált hatósági munkájának szereplői. Értékelőjében a főigazgató az egységes segélyhívórendszerről szólva elmondta, ehhez kapcsolódóan tavaly a szervezet előkészítette, januárban pedig meg is valósítja a rendőrséggel közös tevékenységirányítási központba való költözést. Áttérve a gazdálkodás kérdéseire, Tollár Tibor kijelentette, a katasztrófavédelem a rendelkezésre álló források célirányos, hatékony felhasználásával biztosítani tudta a szervezet működését, kiemelt figyelmet fordított az önkormányzati, illetve az önkéntes szervezetek finanszírozására, az elengedhetetlen fejlesztésekre, minőségi cserékre. Ezen a ponton megjegyezte, 2016-ban új korszak nyílik, hiszen megkezdődik az új típusú gépjárműfecskendők sorozatgyártása. A BM OKF első embere a humán szakterület eredményei között a képzéseket, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetében a következő tanévtől induló mesterképzést, a tűzoltói karrierhez szükséges érettségi megszerzése érdekében központilag indított kurzusokat, a területi pszichológiai, munkabiztonsági és egészségügyi központok munkáját említette, kiemelve, hogy tavaly a szervezetnél nem történt súlyos munkabaleset. Tollár Tibor értékelőjében kitért az ellenőrzési tevékenységre, a jogi munkára, a katasztrófavédelem nemzetközi életben vállalt szerepére, illetve számba vette a kommunikáció eredményeit. Összességében a tábornok úgy fogalmazott, „a katasztrófavédelem szervezete a rugalmas reagálással, a problémákhoz való pozitív, megoldáscentrikus hozzáállással érte el az eredményeit, és ezzel a hozzáállással, ezzel a munkával tudtuk biztosítani azt, hogy 2015 valóban a megelőzés éve volt”.

This slideshow requires JavaScript.

Fotó: Jóri András – BM OKF
A főigazgatói értékelést követően – szintén hagyományosan – átadták a legjobb teljesítményt nyújtóknak járó elismeréseket. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató 2015-ben nyújtott kiemelkedő és magas színvonalú teljesítménye elismeréséül az év hivatásos tűzoltó-parancsnoksága címet adományozta az orosházi hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak. Az év katasztrófavédelmi őrse címet a cigándi katasztrófavédelmi őrs kapta, az év önkéntes tűzoltó egyesülete a KÖTÉL Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület lett. Tollár Tibor az év tisztje címet adományozta tűzoltósági kategóriában Kovács Sándor Attila tű. századosnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat kiemelt főelőadójának. Iparbiztonsági kategóriában az elismerést Farkas János tű. alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei iparbiztonsági főfelügyelője, polgári védelmi kategóriában pedig Gyenge László tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelője vehette át. Ügyeletesi feladatokat ellátó kategóriában a címet Hatos Csaba tű. őrnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletvezetője, funkcionális feladatokat ellátó kategóriában pedig Ribai László Zoltánné tű. alezredes, a Gazdasági Ellátó Központ Illetményszámfejtési Osztályának vezetője kapta. A BM OKF vezetője az év zászlósa címet tűzoltósági kategóriában Sudár Mihály tű. zászlósnak, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnoksága szerparancsnokának, iparbiztonsági kategóriában Almási Csaba Sándor tű. zászlósnak, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Mobil Labor technikusának adományozta.

Az elismerések átadása után a katasztrófavédelem előző évi munkáját a Belügyminisztérium részéről Kontrát Károly parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes értékelte. Először is gratulált a 2015-ben végzet szolgálatért, egyben köszönetet mondott ezért mindenkinek, akinek hivatásosként, közalkalmazottként vagy önkéntesként feladata volt részt venni a katasztrófavédelem munkájában, tenni az állampolgárok biztonságáért. Utalva a főigazgató nyitó szavaira, az államtitkár úgy fogalmazott, „szeretjük a csendes éveket, de az ország egészére a migráció, a jelentős méretű népvándorlás miatt ez nem igaz, de a katasztrófavédelem egészére viszont helytálló. És abban is bízunk, hogy 2016 is csendes év lesz”. A miniszterhelyettes kijelentette, a szervezet eredményei önmagukért beszélnek, az országban járva azt tapasztalja, hogy az emberek bíznak a hivatásos katasztrófavédelemben, ez a közbizalom pedig erőt ad a munkához, a siker egyik záloga. Kontrát Károly hangsúlyozta, annak, hogy tavaly a katasztrófavédelem nyugodt feltételek között tudott dolgozni, fontos feltétele volt, hogy a kormány biztosította a működéshez szükséges anyagi feltételeket, így a szervezet adósságmentesen zárta a 2015-ös esztendőt. Az államtitkár az önkéntességről szólva kijelentette, elmondható, hogy Magyarországon már hagyománya van ennek, az állampolgárok egyre inkább tenni akarnak a közösségért, szolidaritást vállalnak egymásért, mindez a katasztrófavédelem sikeréhez és a nagyobb állampolgári biztonsághoz is hozzájárul. Kontrát Károly az elmúlt év nagy jelentőségű eseményének nevezte az új szolgálati törvény és a rendvédelmi életpályamodell megalkotását, egyben emlékeztetett arra, hogy a már ismert ütemezés szerint 2019-re átlagosan ötven százalékkal emelkedik a hivatásos állományúak illetménye, ezzel is elismerve munkájuk fontosságát. A belügyminiszter helyettese az idei eredményekhez még egyszer gratulált az állománynak és kijelentette, ezt a jó eredményt 2016-ban is hozni kell. Kontrát Károly konkrét feladatokat is meghatározott, köztük azt, hogy a katasztrófavédelem műveletirányítása illeszkedjen bele az egységes segélyhívórendszerbe, kezdődjön meg a készenléti járművek ütemezett korszerűsítése, induljon el a tűzoltógépjármű-gyártás, történjen meg a kéményseprőipari feladatokhoz szükséges szervezeti és technikai fejlesztés, illetve kerüljön nagy hangsúly az állomány egészségmegőrzésére, a szervezet teremtse meg ennek feltételeit.

Az évértékelő értekezlet végén Tollár Tibor főigazgató kijelentette, a szervezet természetesen a kapott feladatokat végrehajtja, mint ahogy végrehajtja a saját maga által megszabott teendőket is. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy a feladatok határozott, fegyelmezett végrehajtása az idén is meghozza azt az eredményt, amelyet tavaly meghozott. 2016-tól van egy jelentős teher a szervezeten, tette hozzá a tábornok, hiszen most kezdődik az európai uniós támogatások felhasználása, a körülbelül ötvenmilliárd forintos forrás felhasználása soha vissza nem térő alkalom, ugyanakkor jelentős felelősség is, az utódok fogják számon kérni, hogy jól gazdálkodott-e a szervezet ezzel a pénzzel. „Ez azonban a meglévő feladatok mellett olyan teher, amit az ember szívesen vállal.” – zárta szavait a főigazgató.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22