Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Szerencsére egyre többen etetik télen a madarakat. Azonban arra is kell gondolni, hogy ilyenkor befagynak a tavak, pocsolyák… A madarak pedig az olajos magvak, a táplálék megemésztéséhez ivóvizet is igényelnek. Ráadásúl amíg nyáron napfürdőt és porfürdőt is vehetnek a „hagyományos” mellett, addig télen mindezekre nincs lehetőségük. Tisztálkodási lehetőségük erősen korlátozott ilyenkor. Ezért az itatóknak fürdő funkciója is jelentős.

Tanyik József
Tanyik József

A célnak megfelel egy használaton kívüli tányér, de akár egy lapos virágcserép- alátét is. A lényeg, hogy a ragadozó madaraktól védett, a macskák által észrevétlenül nehezen megközelíthető helyre tegyük. Ahogyan a madáretetőket.

De megfelel egy tál, egy műanyag virágcserép, vagy kaspó is a célnak. Ekkor azonban tegyünk bele egy rögzített ágdarabot, amire leszállhatnak a pici madarak. Utóbbi pl. fára, az etető közelébe függesztve a célnak megfelel. Annál is inkább praktikus, mert csak néhány centi magasságban feltöltve vízzel – ami másnapra befagy -, nem kell azonnal „jégmentesíteni”. Néhány napig kitart, ha mindig utána töltjük friss ivó-fürdő vízzel az edényt. Ha pedig már megtelt, akkor forró víz segítségével a jégtől megszabadíthatjuk, majd újra kezdődhet a napi vízellátás.

Arra is ügyeljünk, hogy nem csak a fákon lévő madáretetők vendégei szomjaznak, hanem a talajra kiszórt magvakból csemegézők is. Nekik is szükségük van itatóra, illetve a vízre.

Tanyik József

This slideshow requires JavaScript.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22