Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Tizenhárom cigarettacsempészt ítélt nem jogerősen kettőtől kilenc évig terjedő szabadságvesztésre csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék

Toma Attila közölte: az elsőfokú bíróság bűnszervezetben, folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette és más bűncselekmények miatt az első- és a másodrendű vádlottat kilenc év, a harmadrendű vádlottat nyolc év hat hónap, a negyed-, az ötöd-, és a nyolcadrendűt öt-öt év, a hatod- és hetedrendűt pedig egyaránt négy év hat hónap letöltendő fegyházbüntetésre ítélte.

Illusztráció
Illusztráció

Ez a nyolc vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra – tette hozzá a bíróság sajtószóvivője.
A büntetőügy öt másik, a jövedéki orgazdaság bűntettének kísérletét bűnsegédként elkövető vádlottját két-két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Ők a bűncselekményben nagyrészt úgynevezett figyelőként vettek részt – közölte Toma Attila.
A tényállás lényege szerint az első- és másodrendű, ukrán állampolgárságú vádlott 2010 júliusától olyan szervezetten és összehangoltan működő csoportot hoztak létre, amelynek célja az Ukrajnából beszerzett cigaretta illegális értékesítése volt. A bűncselekménybe több ukrán és magyar állampolgárt vontak be, akiknek a cigarettát szállító járművek vezetése, a figyelés, az útvonal biztosítása, a cigaretta tárolása és a továbbértékesítésben történő közreműködés volt a feladatuk.
Az első és a másodrendű vádlott az Ukrajnában beszerzett dohányárut mesterkartonokba és nylonzsákokba csomagolta, ezeket egy ukrán állampolgár juttatta Magyarországra Szatmárcsekénél. Ott az árut külön erre a célra beszerzett zárt rakterű kisbuszokba pakolták, és több figyelő segítségével Nagydobosra vitték.
A szállítás kedvező feltételeinek biztosításához a vádlottak és társaik éjjellátó készüléket, adóvevőket és mobiltelefonokat használtak.
Nagydoboson a cigarettát a harmadrendű vádlott vette át, aki gondoskodott tárolásról, az ő feladata volt a cigaretta továbbértékesítése is, valamint aktív figyelői és felvezetői feladatokat is ellátott. Fia, a nyolcadrendű vádlott figyelő volt, de segített a pakolásban és az értékesítésben is. A negyed- és ötörendű vádlott szintén figyelő volt. A szállítmányokat az Olcsvaapátinál kompkezelőként dolgozó hatod- és hetedrendű vádlott segítségével jutatták át a Szamoson.
A bűnszervezet által Magyarországra öt alkalommal illegálisan behozott cigaretta belföldi forgalmi értéke több mint 221 millió forint volt.
Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22