Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Társadalmi elégedetlenség övezi az oktatásügyet

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levele olyan tényszerű megállapításokat tartalmaz a magyar oktatás és oktatásirányítás állapotaitól, amihez már több mint 15 ezren csatlakoztak. Ezzel nem vitatkozni kellene, hanem változtatni! –kezdte a szocialista párt csütörtöki sajtótájékoztatóját Nagy László, az MSZP városi frakciójának vezetője Nyíregyházán.

MCS18561
Fotó: Móricz Csaba

 

A csatlakozók széles táborát annál is inkább örömtelinek tartja a politikus, hisz már közhelyszámba megy az állítás, miszerint félnek az emberek nevüket adni bármilyen hatalommal szembeni kezdeményezéshez. Itt pedig nem csak pedagógusok, tantestületek, de civil szervezetek és szülők is kiállnak. A maga is pedagógusként dolgozó Nagy László reményét fejezte ki, hogy a meglehetősen „heterogén összetételű” oktatásirányítás nem azt tartja most a legfontosabb feladatának, hogy listázza azokat, akik változást szeretnének, akik bátorkodtak szót emelni az ellen az álságos politika ellen, ami semmivel se vitte előbbre a magyar közoktatás ügyét.

Jeszenszki András, az MSZP önkormányzati képviselője az érettségi előtt álló fiatalokra leselkedő újabb veszélyre hívta fel a figyelmet. A 2013-ban bevezetett új kerettanterv alapján középiskolai tanulmányokat kezdett fiatalok 2017-ben új rendszer szerint érettségiznek. A kormányzat még azt a körülményt se vette figyelembe, hogy ötéves érettségit adó középiskolai képzési formák is léteznek, tehát 2017-ben azok is az új követelmények szerint érettségiznek, akik 2012-ben még egy másfajta tanterv alapján, más vizsgakövetelményekre kezdték a felkészülést. De lényegében mindegy is, mert jelenleg semmit se lehet tudni az új érettségiről – szögezte le az ugyancsak középiskolai tanárként dolgozó Jeszenszki András:

-Megjelent a vizsgaleírás, a szabályzat, majd három-négy minta-feladatsor, ezek azonban köszönő viszonyban sincsenek egymással! Érdemi felkészítő munkára nem ad lehetőséget sem magyar nyelv és irodalomból, se matematikából, nyelvekből, sem történelemből. Utóbbi különösen aggasztó, mert új tartalmak kerültek be a tananyagba, amit a 2012-ben kezdett évfolyam egyáltalán nem tanult. A szakközépiskolákból lett szakgimnáziumokban 2017-ben szakmai tárgyú vizsga is lesz, ezekről egyáltalán nem készültek el a szabályozók.

Jeszenszki András emlékeztetett a pontszámítás 2012-ben elrendelt megváltoztatására, akkor drasztikusan csökkent a felsőoktatásba felvett diákok száma. Az oktatási kormányzat beavatkozásai egész korosztályok számára okoznak sérelmeket, mert az érintettek esélyt sem kapnak rá, hogy alkalmazkodni tudjanak.

Kárpáthy Andrea

This slideshow requires JavaScript.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22