Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

2013 februárjában 22 év munkája vált semmivé. Amiért helyt állt, amiben hitt, egy szempillantás alatt vált a hatalom martalékává. Megtette…Úgy érezte, nincs valódi választása, pont, mikor a szakadék felett kötélen csüng az ember – vagy elengedi,  vagy szálanként szakad a kötél… Ő inkább elengedte. Tudta: több évre kell berendezkednie, mert itt csak ő lehet a vesztes. Orosz Zoltán neve a NYÍRVV-vel forrt össze az elmúlt bő két évben. Az 55 éves, egykori felügyelő bizottsági tag, immáron két éve munkanélküli, ennek ellenére újra és újra megtenné a feljelentést, ha azt érzékelné, hogy a közvagyont dézsmálják.

MCS18536
Orosz Zoltán – Fotó: Móricz Csaba

Ez a Hír:  Mi volt az utolsó csepp a pohárban mikor eldöntötte, hogy meg kell tennie a feljelentést a NYÍRVV ügyvezetője ellen?

Orosz Zoltán:

-2013 január közepén jutottak hozzám olyan információk, anyagok, amik alapján azt feltételeztem, hogy visszaélések történhettek a cégnél, mivel a birtokomban lévő dokumentumokon olyan személy aláírása szerepelt, akinek nem volt joga ilyen papírokat aláírni. Mint vezető raktáros tisztában voltam vele, hogy kinek milyen aláírási jogosultsága van, hisz ezt a szervezeti és működési szabályzat melléklete tartalmazta.  Péternek nem volt engedélye teljesítésigazolások aláírására útépítésekkel kapcsolatban. Mint felügyelő bizottsági tag kötelességemnek tartottam utánanézni, hogy valóban elkészültek-e ezek a leigazolt munkák.

Ezek szerint pontos utasítás alapján megvoltak azok az alaki követelmények, ahogyan egy ilyen teljesítésigazolásnak ki kellett néznie?

-Persze, de ezekről a papírokról pont a főmérnök és az ágazatvezető, Gémesi úr aláírása hiányzott, így biztos voltam benne, hogy ezek fiktív papírok és ebből adódóan a számlák is azok lehetnek. Miután jeleztem a felügyelő bizottság elnökének, Vinginder Tibornak a lehetséges visszaéléseket, kértem, hogy indítsunk el egy belső vizsgálatot, de az elnöknek több információra volt szüksége, így másnap egy feljegyzést készítettem az általam problémásnak tartott útkarbantartásokról.

Úgy érezte, hogy a felügyelő bizottság elnöke vonakodik elindítani a vizsgálatot? Ez az elnöknek nem lett volna kötelessége?

-Mintha nem is Vinginderrel beszéltem volna… Felvetette azt a lehetőséget, hogy ne foglalkozzak én ezzel az üggyel, menjek át egy másik céghez, majd ezt ő elrendezi nekem. Úgy éreztem, hogy ez egy üzenet és nem az elnök saját gondolata. Nekem, akinek a városüzemeltetés a szívügyem volt, elfogadhatatlan volt ez a felvetés! Az viszont egyértelművé vált: az elnök nem akar vizsgálatot. A beszélgetést követő napon a fiamat – aki a város másik cégénél, a NYÍRINFO Nyíregyházi Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnál dolgozott –, kirúgták. Ennek a cégnek a vezetője a NYÍRVV felügyelő bizottságának elnöke Vinginder Tibor, aki nem mellesleg aznap mondott le a felügyelő bizottság elnöki posztjáról a NYÍRVV-nél.

Volt valamilyen jele annak, hogy a fia munkájával nincs megelégedve Vinginder? Mi volt a hivatalos indoklás?

-Mikor korábban beszélgettünk, mindig dicsérte a fiamat az igazgató. Nem volt köztudott, nem volt információnk arról, hogy bármilyen átszervezés lenne a másik cégnél. Nekem egyértelmű volt, hogy miattam lett a fiam munkanélküli. Ez akkor vált egyértelművé, mikor megtudtam, hogy Vinginder már azon a napon – miután én kértem a vizsgálatot – tájékoztatta dr. Kovács Ferencet, hogy találtam valamit és vizsgálatot szeretnék. Persze, a fiam kirúgásának hivatalos indoklása az volt, hogy átszervezés van a cégnél.

Ki volt a kapcsolattartó az önkormányzat részéről, véleménye szerint rálátott a napi folyamatokra, ügyekre, így a NYÍRVV belső életére?

-A portfolió referatúra-vezetője Loványi Ágnes, de ez olyan szinten volt, hogy Loványi még a felügyelő bizottsági üléseken is részt vett. Persze ennek nem volt akadálya, ha a feb tagok nem emeltek kifogást. Szerintem, erős kontroll alatt tartotta az önkormányzat Loványi Ágnesen keresztül a városüzemeltetési céget.

Ön szerint ki irányította tulajdonképpen a NYÍRVV-t?

-Bocskainak az önkormányzati elvárásoknak kellett megfelelni, viszont szakképesítése, gyakorlata egyáltalán nem volt egy ekkora cég vezetéséhez. Gyakorlatilag a napi operatív munkákat a Bocskai tisztogatása után megmaradt szakembergárda végezte. Bocskai meg valószínűleg a városházától kapott operatív támogatást.

Dr. Kovács Ferenc többször hangsúlyozta, hogy Bocskai Péter munkájával meg van elégedve, többek közt ezzel indokolja, hogy az igazgatót pozíciójában hagyta annak ellenére, hogy  bűnvádi eljárás folyik ellenne.   

-Mikor Bocskai odakerült a céghez, azt a látszatot próbálta kelteni, hogy Ő mindenhez ért… Pedig még a felügyelő bizottsági üléseken is téma volt: hogy lehet egy ekkora cég élére egy olyan embert kinevezni, akinek semmilyen előképzettsége, gyakorlata nincs. Az, hogy a polgármester elégedett a cég tevékenységével, lehetne jó hír is.  De ez az eredményesség elsősorban azoknak a szakembereknek köszönhető, akik a céget a vállukon viszik. Nem egy közülük régi motoros a szakmában. Ahol Bocskai belenyúlt a rendszerbe, ott csak kalamajkát okozott. De nézzünk egy konkrét példát: a NYÍRVV-nek volt egy hét fővel működő gépkocsijavító műhelye, ahol a cég saját gépjárműveinek javítását, karbantartását végezték el. Bocskai gondolt egyet és az előző munkahelyéről a volt munkatársát, Zsoltot hozta át főnöknek a műhelybe. Gazdasági okokból – papíron biztos jól mutatott – egyből egy 40 milliós beruházásba kezdtek. A terv az volt, hogy a város összes cégének járműveit, így többek közt a Nyírvíz speciális gépparkját is ott fogják javítani. Mi többször jeleztük a felügyelő bizottsági üléseken, hogy ez így nem lesz rentábilis. A fenntartó önkormányzat viszont vállalta a plusz költségeket, de már az első évben 40-45 millió forint deficitet termelt az üzemegység és idővel megjelentek a felsőkategóriás autók… Mondanom sem kell, ezek nem önkormányzati járgányok voltak.

Visszatérve az Ön által feltárt visszaélésre: mikor azzal szembesült, hogy valakik meg akarják akadályozni a belső vizsgálatot, nem kereste az önkormányzat kapcsolattartóját, vagy közvetlenül az ügyvezetést?

-február 28-án biztos, de véleményem szerint már előbb, dr. Kovács Ferenc, és így valószínűleg más vezetők is tudtak arról, hogy vizsgálatot akarok, ennek ellenére egyszer nem kerestek meg, nem kérdeztek meg, hogy mi az az általam feltárt visszaélés-gyanús ügy. Nem kerestek egyszer sem… Pedig én szerettem volna betartani a cég saját szabályzatát és belső vizsgálattal feltárni az ügyet.  De a vezetés nem hagyott más lehetőséget számomra, így az ügyészséghez fordultam.

Vívódott-e, mielőtt erre a lépésre szánta el magát, hisz a feljelentésben konkrét személyeket vádolt meg súlyos bűncselekményekkel. Mi volt az a pont mikor világossá vált, hogy nincs más út, mint az ügyészség?

-Mikor lemondott a felügyelő bizottság elnöke, ekkor világossá vált számomra, hogy ez a bizottság nem fogja vizsgálni az ügyet. Összeszedtem a papírokat és március elsején reggel kilenc órákkor bementünk az ügyészségre. Nem, nem vívódtam. A kötelességemet tettem.

Ezek szerint nem egyedül ment?

-Ketten mentünk, de ő nem vállalta a nyilvánosságot, a háttérből segített nekem, annyit elmondhatok róla, hogy ő is a cég dolgozója volt.

Azon nem lehet csodálkozni, hogy félt a nyilvánosságtól, hiszen Önt a feljelentést követően, március ötödikén kirúgták a NYÍRVV-től. Egyáltalán belegondolt, hogy milyen következményei lesznek a feljelentésnek Önre nézve?

 –Nézze, nem volt veszíteni valóm. Bocskainak én már akkor szúrtam a szemét, mikor odakerült ügyvezetőnek és engem, mint vezető raktárost kizárt a rám bízott raktárakból és egy közmunkást ültetett a nyakamra, aki egyébként egy áruház zöldséges osztályát vezette előtte. Mint később, egy a Bocskai Péter által jegyzett írásból kiderült, ennek az embernek egy dolga volt: naponta írásos jelentést készített rólam. Én a felügyelő bizottságban a dolgozói érdekképviseletet láttam el, így nem egyszer kerültem konfliktusba a vezetéssel és többek közt Loványi Ágnessel, de úgy gondolom, hogy kompromisszumot keresve, ezeket a konfliktusokat kezelni lehetett.

MCS18538
Fotó: Móricz Csaba

 

  Lassan két és fél éve, hogy robbantotta az ügyet, azóta munkanélküli.  Újra megtenné? Az évek folyamán nem bánta meg, hogy így járt el?

-Az, hogy engem vegzáltak a munkahelyen, ezt külön kell választani, mert egyszer van az embernek a munkaköre, amit el kell látni és volt egy megbízatásom, nevezetesen a felügyelő bizottsági tagságom – ebből adódóan a kötelességemet teljesítettem. Igen, újra megtenném, nem bántam meg, nem nekem kell megbánnom, nekem nincs mit.Azoknak kell elgondolkodni, akik pozíciójuknál fogva, egzisztenciájukat nem veszélyeztetve megtehetnék a kötelességüket. Ezzel szemben nem tesznek semmit, hallgatnak, elhallgatnak, és ezzel kiszolgálnak egy rendszert, egyéni érdekeket a közjó ellenében. Én, emelt fővel megyek végig az utcán…

 

Móricz Csaba

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22