Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A kormány által tervezett alaptörvény-módosítás ellen tüntetett a Moma.

Mintegy kétezren vettek részt a Modern Magyarország Mozgalom által jegyzett vasárnap délutáni, a budapesti Kossuth térre szervezett tüntetésen. A tüntetést a Fidesz alaptörvény-módosítási szándéka ellen hirdette meg a Bokros Lajos volt pénzügyminiszter által vezetett konzervatív-szabadelvű párt.

Budapest, 2016. január 24. Pusztai Erzsébet, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) alelnöke beszél a MoMa Szükségállapot - most Rád is szükség van címmel az alaptörvény módosítása elleni tiltakozásul rendezett demonstrációján a budapesti Kossuth Lajos téren 2016. január 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2016. január 24.
Pusztai Erzsébet, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) alelnöke beszél a MoMa Szükségállapot – most Rád is szükség van címmel az alaptörvény módosítása elleni tiltakozásul rendezett demonstrációján a budapesti Kossuth Lajos téren 2016. január 24-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Budapest Beacon helyszíni tudósítója szerint a tüntetésen jelen volt számos jelenlegi és volt politikus, valamint közéleti szereplő, így Bőhm András volt országgyűlési képviselő, az SZDSZ volt fővárosi frakcióvezetője, Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, Kőszeg Ferenc volt országgyűlési képviselő, a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke, Lakner Zoltán politológus, Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt volt elnök-frakcióvezetője, Mécs Imre, ’56-os volt halálraítélt, utóbb SZDSZ-es majd MSZP-s országgyűlési képviselő, Sándor Mária, a feketeruhás nővérek mozgalmának spiritusz rektora és Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke. Az Anonymus csoport aktivistái – mintegy nyolc fő – egyszerre tüntettek a kormány és Bokros Lajos  ellen.

A szónokok a terrorveszélynek az alaptörvénybe történő beemelése, a polgári szabadságjogok ennek következtében megtörténő további jelentős szűkítése és általában a kormányzati önkény ellen emelték föl szavukat.

„Most olyasvalami készül, ami a történelemben már volt, és mi nagyon félünk attól, hogy megismétlődik” – hangsúlyozta a szónokok egyike, Magyar György ügyvéd. Ő arra hívta föl a figyelmet, miszerint a készülő alaptörvény-módosítás arra irányul, hogy „a kormány bármikor – ismétlem: bármikor – feljogosíthatja magát arra, hogy a mi jogainkat korlátozza”.

Közölte: az alaptörvény most is tartalmaz „öt rendkívüli esetet, amikor szükségállapotszerűséget lehet hirdetni”. Most a kormány azt tervezi, hogy ezt kiegészíti egy hatodikkal, a terrorveszéllyel. „Ki fogja megmondani, hogy ezalatt mit kell érteni?” – tette föl a költői kérdést Magyar. „A rádiót, a televíziót, mindent korlátozhatnak”, ha terrorveszélyt hirdet a kormány – folytatta az ügyvéd. Magyar a Reichstag 1933-as fölgyújtását például hozva arra utalt, hogy maga a kormány cselekedhet olyat, ami casus belli lehet a terrorveszély kihirdetéséhez.

Tudósítónk szerint különösen figyelemreméltó volt Katona Andreának az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatójának beszéde.

„Olyan országban élünk, melyben […] egy néhány fős politikai csoport olyan törvényeket hozhat, amely rajta kívül senki másnak nem jó. Megtehetik, hiszen ki merne beleszólni” – fogalmazott Katona.

„Ha nem mászol bele a politikába, majd a politika mászik beléd” – folytatta beszédét.

„Jelenleg olyan életet élsz, amelyben mindentől félsz. Félsz […], mert elveszítheted a munkádat, a lakásodat, az egzisztenciádat, a családodat, a pénzedet, a testi épségedet, sőt, akár az életedet is. Csak egyet nem veszel észre. Ha ilyen maradsz, a gerincedet is elveszíted, s az szép lassan visszafejlődik. Ám jobb, ha tudod, a gerinceddel együtt elvész az önbecsülésed, a büszkeséged, a gondolkodásra való képességed és az ősi, veled született igazságérzeted is. Csak a félelem marad! Évtizedekig!” – mondta a szónok.

„Vajon mikor szavazzák meg maguknak az első éjszaka jogát, és mikor jelennek majd meg az új földesurak narancssárga kutyabőrrel és pallosjoggal felvértezve?” – hangzott el.

„Orbán kezdettől fogva háborúsdit játszik, képzelt ellenséget lát mindenhol, az ország védelmezőjének szerepében tetszeleg, s most úgy érzi, eljött az ő ideje, amikor bevezetheti az egyszemélyes totális diktatúrát, s olyan helyzetben uralkodhat, ahol nem akadályozhatják őt a megmaradt, kiherélt törvények sem” – folytatta.

További részletek: Budapest Beacon

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22