Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Gyenge László tűzoltó alezredes megyei polgári védelmi főfelügyelő másfél évtizede szolgálja hivatásosként az ország és a megye lakosait. Előbb határőrként, majd 2010 óta polgári védelmi tisztként végzi munkáját. Január 20-án az Év polgári védelmi tisztje elismerést vehette át dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagytól, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatójától.

Gyenge László
Fotó: OKF- Jóri András


Már gyermekkorában is vonzotta a rendvédelmi pálya, a katonás életforma. Tisza-parti településen Tuzséron nőtt fel, ahol már fiatalként találkozott a folyó szépségével és veszélyeivel, látta, hogy mit okoz, amikor a víz az úr. A családban egyedüliként választotta a katonai pályát, és az MH Szolnoki Repülőműszaki és Légvédelmi Honvéd Szakközépiskola és Gimnázium növendéke, majd a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar hallgatója lett, ahol mérnök informatika szakon szerzett diplomát.
2002. augusztus 20-án avatták határőr hadnaggyá és került első tiszti beosztásba a Záhonyi Határforgalmi Kirendeltségre, ahol 2010-ig több beosztást is betöltött.
Beosztásaiból fakadó feladatai kapcsán ismerkedett meg a Záhonyi Polgári Védelmi Kirendeltséggel, ahol – az időközben megüresedett kirendeltségvezetői beosztás betöltésére kiírt pályázaton történő sikeres szereplését követően – 2010-ben vezető lett.
Vezetői felfigyeltek szorgalmára és kitartására, így a részére felajánlott kiemelt főreferensi beosztás elfogadásával, az akkori Polgári Veszélyhelyzet-kezelési Osztályra került. Időközben szakmai felsőfokú képesítést szerzett és a veszélyhelyzeti felderítő csoport és a rendészeti vezetővé képző tanfolyamokat is elvégezte
Jelenlegi beosztását 2012 áprilisától tölti be, feladatai közé tartozik a megye polgári védelmi tevékenységének tervezése, szervezése és koordinálása. Kiemelt feladatának tekinti a lakosság körében az önkéntesség eszméjének terjesztését és a lakosság felkészítését az őket körülvevő veszélyforrásokra.
Munkájára hivatásként tekint, amely kitölti mindennapjait. Részt vett a 2010-es Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvíz során a védekezési feladatok megszervezésében, a 2013. márciusi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendkívüli hóhelyzet okozta károk felszámolásában, a 2014. évi Zala megyei árvíz idején a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kihelyezett operatív törzsében látott el feladatokat.
Szorgalmának és lelkiismeretes munkavégzésének köszönhetően, több alkalommal részesült soron kívüli előléptetésben, különböző jutalmakban, és 2013-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés a bronz emlékérmét adományozta részére.
A három országgal határos megye, polgári védelmi főfelügyelője a nemzetközi pályázatokban is otthonosan mozog, mely tevékenységében a szakmai tudása mellett a felsőfokú angol nyelvtudása is segíti a partnerekkel való sikeres együttműködést. Az alezredes irányításával szerveződött újjá a megyei mentőszervezet és került létrehozásra mind a tizenhárom járási mentőcsoport, melyeket több települési önkéntes szervezet követett, melyek mind-mind a közbiztonságot és ezáltal a lakosság biztonságérzetének javulásához járulnak hozzá.

Számos elfoglaltsága mellett négyéves kislánya, a párja és hobbijai adnak feltöltődést a mindennapokhoz, bár a hétvégi vadászat vagy horgászat néha épp’ egy rendkívüli esemény miatt marad el.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22